Scroll Top

Hoe kun je onderprikkeling voorkomen?

Deze pagina beschrijft tips die kunnen helpen bij onderprikkeling voorkomen.

Om onderprikkeling te voorkomen is het goed om eerst te begrijpen wat het is. Zie hiervoor de pagina Wat is onderprikkeling?

Onderprikkeling tegengaan

Een voor de hand liggende oplossing is om extra stimulansen te zoeken voor de zintuigen die ondergevoelig zijn. Het gevaar dat daarbij op de loer ligt is dat iemand extra prikkeling zoekt op manieren die gevaarlijk zijn voor die persoon, zoals drugs of andere dingen die het lichaam beschadigen.
Het is belangrijk om eerst goed in kaart te brengen op welke gebieden iemand ondergevoelig of juist overgevoelig is. Dat vergt zorgvuldig kijken en analyseren. Het is namelijk zelfs voor de persoon zelf niet altijd even duidelijk wat er aan de hand is. Een mogelijk hulpmiddel daarbij is een sensorisch profiel. Vervolgens kun je voor de zintuigen die ondergevoelig zijn, gaan inplannen hoe iemand daar op een veilige manier meer prikkels voor kan krijgen. Daarna probeer je dat in het vaste leefpatroon in te passen.
Een van de manieren om dat te doen is stimming (stimulering). Amythest Schaber, van de ‘Ask an Autistic’ serie, heeft daar een filmpje over: What is stimming? (Engels gesproken).
Dat zal niet voor alle vormen van ondergevoeligheid even goed werken. Denk aan het niet aanvoelen wanneer je naar de wc moet, of het niet aanvoelen wanneer je een verwonding hebt waarvoor je actie moet ondernemen. Wat dan misschien kan helpen is het inplannen van vaste momenten waarbij de (mentale) aandacht speciaal gericht wordt op die gebieden, om te kijken of daar actie nodig is of niet. Bijvoorbeeld: altijd na het eten naar de wc, of je nu aandrang voelt of niet. Of 1 x per dag systematisch je hele lichaam nalopen op verwondingen en je concentreren op het herkennen van lichte pijnsignalen.
 
Zie ook de Vijf tips tegen onderprikkeling van Aut of the Blue.

Boeken

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.