Wij ondersteunen en versterken ouders van kinderen met problemen bij leren en/of gedrag in opvoeding, onderwijs en zorg
Vanaf achttien jaar is je kind wettelijk meerderjarig en daarmee ‘handelingsbekwaam’. Handelingsbekwaam betekent dat je kind rechtshandelingen kan doen, zoals een auto kopen of een telefoonabonnement afsluiten. Dit soort handelingen zijn dan rechtsgeldig en kunnen niet worden teruggedraaid. Soms is een jongere nog niet goed in staat om dit soort beslissingen te nemen en deze handelingen uit te voeren. Of om goed genoeg voor zichzelf te zorgen. Bijvoorbeeld door een verslaving of een verstandelijke beperking.
Ook al is je kind (straks) meerderjarig, misschien heeft het je nog nodig bij het regelen van geldzaken, of dingen rondom zorg en/of onderwijs. In dat geval kan je kijken of het verstandig is om curatele, bewindvoering of mentorschap te regelen via de rechter. Deze maatregelen zijn vooral bedoeld om de jongere te beschermen tegen anderen die misbruik kunnen maken van de situatie.
Het is belangrijk om zeker te weten of zo’n maatregel echt nodig is. Ook zonder een curatele of bewind kunnen geldzaken worden beheerd door iemand anders. Bijvoorbeeld door een tijdelijke volmacht. Een volmacht is een schriftelijke verklaring waarin je kind een vertrouwenspersoon aanwijst die namens hem of haar beslissingen kan nemen.
Hieronder leggen we wat meer uit over curatele, bewind en mentorschap.
Dit is een heel zware maatregel, die niet snel nodig zal zijn en dus ook niet snel door een rechter wordt toegekend. Bij curatele mag je kind namelijk helemaal niets meer zelf beslissen. Degene die onder curatele wordt gesteld, is namelijk handelingsonbekwaam. Handelingsonbekwaam wil zeggen dat je geestelijk niet in staat bent (verstandige) keuzes te maken.
Als bewindvoerder regel je de geldzaken van je kind. Je kunt ook bewindvoerder én mentor zijn.
Als je mentor van je kind wordt, wil dat zeggen dat je met je kind overlegt over zorgvragen. Zoals over welke begeleiding nodig is, of vragen rondom onderwijs. Vaak tellen ouders niet meer mee als hun kind boven de 18 is, ook niet als het kind dat zelf wil. Met mentorschap kun je die discussie vermijden.
Bij mentorschap en bewindvoering is je kind niet handelingsonbekwaam, maar handelingsonbevoegd. Dat wil zeggen dat je niet zomaar voor je kind bepaalt, maar met hem of haar overlegt over zorgvragen en/of geldkwesties. Het kind beslist zelf wat hij of zij kan beslissen.
Dit is natuurlijk maar een heel korte uitleg over deze beschermingsmaatregelen. Als je zo’n maatregel overweegt, is het goed om je hier verder in te verdiepen.
LANDELIJK BUREAU BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik
Nederland
Kvk nummer: 404.80.851
RSIN nummer: 007446871
IBAN: NL76 INGB 0000 507708
Ma t/m do: van 10.00 – 13.00 uur
(030) 225 50 50
Overige vragen kunt u stellen via het Contactformulier
Adverteren
[email protected]
BalansAdvieslijn:
Contactformulier
Ledenadministratie:
Contactformulier
Volg ons
Deze website is gemaakt door Project Icarus!
Project Icarus is een uitdagende en leerzame plek voor jongvolwassenen met een beperking die zichzelf willen ontwikkelen op het gebied van computers en ICT.
Wil je ook je website laten maken door Project Icarus?