Zestig procent van de kinderen met ADHD laat grote gedragsverbeteringen zien na het volgen van het zogenoemde fewfoodsdieet. Dat blijkt uit de BRAIN-studie van Wageningen University & Research, die hierover onlangs de eerste resultaten naar buiten bracht in Scientific Reports. De opbrengst stemt Rob Pereira tevreden. De kinderarts, voorzitter van Impuls & Woortblind en lid van het Expertteam van Balans is betrokken bij de BRAIN-Studie en durft de stelling gerust aan: ‘Voeding kan bijdragen aan het temperen van ADHD-eigenschappen.’ Beatrice Keunen, hoofdredacteur van Balans Magazine, had een gesprek met deze medische ‘terriër’, daar waar het gaat om het vinden van oplossingen voor kinderen die last hebben van hun ADHD. Peirera: ‘Doe je dat niet, dan doe je die kinderen tekort. Met alle negatieve gevolgen, mentaal en fysiek, voor henzelf.’
De BRAIN-Studie is een van de onderzoeken die (inter)nationaal loopt om bij ADHD de invloed van voeding op de darmen – het microbioom – te bestuderen, alsook de interactieve communicatielijn tussen die darmen en het brein. Eraan ten grondslag ligt het zogenaamde fewfoodsdieet waarbij je de eerste vijf weken veilige, niet prikkelende voedingsmiddelen als kalkoen, peer en rijst mag eten. Hoe reageren kinderen met ADHD hierop, die na die vijf weken almaar meer producten aan de waaier van voeding krijgen toegevoegd? Daartoe zijn in deze studie de afgelopen 3 jaar bij 100 kinderen in de leeftijd van 8 tot 11 jaar onder meer de bacteriën, bloedwaarden en de hersenactiviteit (met behulp van fMRI scans) gemeten.