Scroll Top

 

Niet voor alle kinderen is Sinterklaas het leukste feest van het jaar.

‘Een van mijn leerlingen zou in december het liefst een winterslaap houden en pas weer wakker worden als alle feesten voorbij zijn’, zegt Wilma Mooiweer, autisme-coach en leraar op een Gelderse school voor voortgezet speciaal onderwijs. ‘Door zijn prikkelgevoeligheid brengen feesten zoals Sinterklaas hem maar weinig vreugde.’

TIP 1

 Probeerspeelgoedfolders te onderscheppen om ze op een geschikt moment aan je kind te kunnen geven (liefst zo laat mogelijk).

TIP 2

Voor sommige kinderen geeft het rust om het Sinterklaasgeheim te weten.

TIP 3

Maak samen met je kind een ‘Sinterklaasdraaiboek‘. Deze planning kan je visualiseren door pictogrammen te gebruiken. Deze kun je bijvoorbeeld vinden op Pictostudio of Sclera

TIP 4

Probeer zo concreet mogelijk te zijn in tijd en plaats. Bijvoorbeeld: ‘Om 12.00 gaan we naar de intocht kijken op tv’.

TIP 5

Probeer te zorgen dat je kind zo min mogelijk Sinterklaasprogramma’s ziet op televisie.

TIP 6

Laat je kind niet teveel op zijn verlanglijstje zetten. Sommige kinderen zetten heel veel  op het lijstje en dan valt het resultaat zwaar tegen. Als je kind het moeilijk vindt om te kiezen, kun je vooraf al een selectie maken en samen met je kind bijvoorbeeld 3 dingen uitzoeken uit verschillende categorieën.

TIP 7

Ga samen met je kind de cadeautjes kopen en laat je kind eventueel ook zelf het papier kiezen zodat het weet: die blauwe pakjes, die zijn van mij.  Is het Sinterklaasgeheim nog niet onthuld, kan je bijvoorbeeld zeggen: ‘Sinterklaas belde en zei dat we alvast zelf de cadeautjes mogen gaan kopen als jij dat prettiger vindt.’

TIP 8

Geef duidelijk (en zichtbaar) aan wanneer je kind zijn of haar schoen mag zetten.

TIP 9

Bespreek op school de mogelijkheden voor je kind om zich aan het feest te onttrekken als het hem of haar teveel wordt. Het is fijn voor je kind als er een rustige plek is waar hij of zij dan heen kan gaan. Vraag of het daar gewoon zijn snoep en zijn cadeau kan krijgen. Denk je dat jouw kind echt beter thuis kan blijven als Sinterklaas langskomt op school, vraag dan verlof aan.

TIP 10

Laat je kind weten dat Sinterklaas op 6 december ook weer weggaat. Neem dat moment ook duidelijk vooraf op in de planning.

Tenslotte, heel veel plezier in deze altijd bijzondere tijd van het jaar!

Lees ook:

10 tips voor een oud en nieuw zonder stress!

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.