Scroll Top

Vrije tijd met ADHD

Hobby's

Welke hobby’s zijn geschikt voor kinderen met ADHD? Daar is nauwelijks antwoord op te geven. Ieder kind is uniek, ook een kind met ADHD. Het hangt dus vooral van de interesses en talenten van je kind af welke vrijetijdsbesteding aanslaat. Daarnaast speelt het gezinsbudget natuurlijk een rol. Het is wel verstandig enigszins rekening te houden met de ADHD-kenmerken van je kind. Als het niet lekker loopt met sociale contacten kan een individuele bezigheid geschikter zijn. Bijvoorbeeld skeeleren, atletiek of zwemmen. Je kunt dit ook samen met je kind doen. Een goed moment voor quality time.

Teamsport

Sommige kinderen met ADHD kunnen hun aandacht juist goed vasthouden in een teamsport met duidelijke regels (volleybal, korfbal, softbal). Teamsporten vragen op sociaal gebied wel  wat van je kind. Soms botsen de spelers onverwachts tegen elkaar op. Dit zijn voor kinderen met ADHD vaak moeilijke dingen om mee om te gaan. Ze kunnen met een teamsport veel sociale vaardigheden opdoen, maar het kan ook misgaan.

Logeeropvang

Voor ouders of opvoeders van kinderen met ADHD is het goed om af en toe een weekend zónder hun kind door te brengen. Maar niet elk kind met ADHD kan ‘zomaar’ bij opa en oma logeren. Voor die situaties zijn er logeerhuizen. In een logeerhuis kunnen kinderen (soms ook volwassenen) met een beperking een paar nachten slapen. Meestal in het weekend, maar soms ook door de week of in de vakanties. Dankzij de logeeropvang kun je zelf even tot rust komen en eens tijd nemen voor dingen die met je kind erbij moeilijk te doen zijn.

Voor meer informatie en vragen

Lees hier het ADHD dossier uit BalansMagazine (nr. 1 2020).

Zie ook Flyer academische werkplaats voor ADHD en druk gedrag

Heb je vragen of zorgen over je kind met ADHD, of herken je kenmerken en wil je daar graag eens met een ervaringsdeskundige praten? Neem dan eens contact op met onze Advieslijn.

Klik op de volgende link voor het gehele ADHD Dossier  op onze website:  om meer informatie te krijgen over wat ADHD is, hoe de diagnose wordt vastgesteld, wat het behandelplan en de richtlijnen zijn, hoe je er in de opvoeding, in de vrije tijd of in het onderwijs mee om kunt gaan, en meer..

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.