Wij ondersteunen en versterken ouders van kinderen met problemen bij leren en/of gedrag in opvoeding, onderwijs en zorg
Home / Kennisbank / Kennisbank: Zorg / Kennisbank: Naar de specialist bij leer- en gedragsproblemen / DCD vaststellen
Om DCD vast te kunnen stellen, moet een arts (meestal is dit een kinderrevalidatiearts) beoordelen of de motorische problemen van het kind voldoen aan alle vier de criteria voor DCD uit de DSM-5. Dit wordt gedaan door het kind te onderzoeken om eventuele andere oorzaken voor de motorische onhandigheid uit te sluiten.
Verder voert de arts een uitgebreid gesprek met de ouders over de motorische ontwikkeling van het kind tot nu toe en over de problemen die het kind ondervindt op het gebied van zelfredzaamheid, schoolse vaardigheden en beweegactiviteiten.
Daarnaast moet een motorische test, de Movement ABC-2, worden afgenomen, meestal door een fysiotherapeut of oefentherapeut. Deze test geeft een indicatie van het motorisch functioneren van een kind op de gebieden handvaardigheid, balvaardigheid en evenwicht.
Ouders hebben vaak al een tijd het gevoel dat hun kind zich anders ontwikkelt dan andere kinderen, maar het kan lastig zijn om uit te leggen wat er precies anders is en om hiervoor de juiste hulp te vinden. Ook merken ouders vaak dat de problemen met het bewegen invloed hebben op het zelfvertrouwen van het kind.
De diagnose DCD kan dan een bevestiging zijn voor ouders dat de ontwikkeling van hun kind anders verloopt en dat dit niet gebaseerd is op onwil van het kind. Ook kan het richting geven bij het zoeken van hulp en advies en bij het aanpassen van taken en de omgeving, zodat het kind zich zo optimaal mogelijk kan ontwikkelen.
Verder kan het stellen van de diagnose DCD en de hulp bij het omgaan daarmee voorkomen dat het kind last krijgt van een laag zelfbeeld of bewegingsactiviteiten en sociale situaties vermijdt.
Voor observatie en onderzoek door een kinderrevalidatiearts is een verwijzing nodig van de huisarts, of van een kinderarts, jeugdarts, kinderneuroloog of kinderpsychiater als die bij het kind betrokken is.
Als een kind al in de eerste lijn naar een kinderfysiotherapeut, oefentherapeut of ergotherapeut gaat, kan die de behandeling starten en bij een vermoeden van DCD aan ouders adviseren om voor verder onderzoek naar de kinderrevalidatiearts te gaan (met een verwijzing van de huisarts).
Lees hier ons hele dossier over DCD. Wil je eens praten met een ervaringsdeskundige? Neem dan eens contact op met onze Advieslijn (zie link voor openingstijden). Bereikbaar op nummer 030-2255050. Je kunt ook ons contactformulier invullen.
LANDELIJK BUREAU BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik
Nederland
Kvk nummer: 404.80.851
RSIN nummer: 007446871
IBAN: NL76 INGB 0000 507708
Ma t/m do: van 10.00 – 13.00 uur
(030) 225 50 50
Overige vragen kunt u stellen via het Contactformulier
Adverteren
[email protected]
BalansAdvieslijn:
Contactformulier
Ledenadministratie:
Contactformulier
Volg ons
Deze website is gemaakt door Project Icarus!
Project Icarus is een uitdagende en leerzame plek voor jongvolwassenen met een beperking die zichzelf willen ontwikkelen op het gebied van computers en ICT.
Wil je ook je website laten maken door Project Icarus?