Wij ondersteunen en versterken ouders van kinderen met problemen bij leren en/of gedrag in opvoeding, onderwijs en zorg
De geestelijke gezondheidszorg voor jeugdigen richt zich op jeugdigen met psychische klachten of psychische stoornissen.
De jeugd-ggz omvat:
Behandelingen binnen de jeugd-ggz vinden voor het merendeel ambulant plaats, en dus in mindere mate binnen een ziekenhuis of instelling.
De jeugd-ggz zit vanaf 1 januari 2015 niet meer in het basispakket van de zorgverzekeraar. In de meeste gevallen vergoedt de gemeente de kosten van de behandeling in zowel de basis-ggz als de specialistische ggz.
Een klein deel van de jeugd-ggz blijft de zorgverzekeraar echter wel vanuit de basisverzekering betalen, namelijk de behandeling van lichte psychische klachten door de huisarts of praktijkondersteuner ggz (POH-ggz) en medicijnen tegen psychische aandoeningen voor jongeren die niet in een instelling zitten. Dit zijn medicijnen die u zelf met een recept bij de apotheek kunt halen. Daarnaast kunnen zorgverzekeraars deze hulp echter wel via een aanvullende verzekering aanbieden. Daarnaast kan een aanvullende verzekering voor jeugd-ggz worden afgesloten.
De gemeentelijke verantwoordelijkheid voor jeugdzorg omvat de generalistische basis geestelijke gezondheidszorg voor de jeugd (gb -ggz) en de specialistische geestelijke gezondheidszorg voor de jeugd (s-ggz).
Specialistische jeugdhulp kan bestaat uit (verschillende vormen van) intensieve ambulante hulpverlening, intensieve, gespecialiseerde pedagogische thuishulp, daghulp (semi-residentiële zorg), de dag- en nachthulp (residentiële zorg) en de pleegzorg waarbij een jongere in het gezin van pleegouders blijft.
Ook hulp voor jeugdigen met psychische klachten of stoornissen, een verstandelijke handicap, begeleiding en persoonlijke verzorging van jeugdigen en gesloten jeugdhulp vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente.
Een jeugdige kan behandeld worden voor psychische problemen of psychiatrische aandoeningen. Toegang tot deze hulp kan worden gegeven door :
Met een verwijzing van de arts is de jeugdhulp direct toegankelijk, zonder tussenkomst van de gemeente.
LANDELIJK BUREAU BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik
Nederland
Kvk nummer: 404.80.851
RSIN nummer: 007446871
IBAN: NL76 INGB 0000 507708
Voor inhoudelijke vragen
Ma, di, wo, do.: van 10.00 – 13.00 uur
(030) 225 50 50 via keuzemenu 3
Ma t/m do: van 10.00 – 13.00 uur
(030) 225 50 50
Overige vragen kunt u stellen via het Contactformulier
Adverteren
[email protected]
BalansAdvieslijn:
Contactformulier
Ledenadministratie:
Contactformulier
Volg ons
Deze website is gemaakt door Project Icarus!
Project Icarus is een uitdagende en leerzame plek voor jongvolwassenen met een beperking die zichzelf willen ontwikkelen op het gebied van computers en ICT.
Wil je ook je website laten maken door Project Icarus?