Scroll Top
meisje aan klimenrek

Kinderen met DCD gezocht voor onderzoek naar motorisch leren

Dr. Janny Stape
Dr. Janny Stapel is Universitair docent aan de Maastricht University en gast-onderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij doet een onderzoek naar motorisch leren bij DCD en is op zoek naar kinderen die hieraan mee willen werken. Hieronder doet zij een oproep.

Oproep onderzoek ‘Hoe leer je een nieuwe beweging’

Als Universitair docent aan de universiteit van Maastricht en gast-onderzoeker aan de Radboud Universiteit van Nijmegen doe ik onderzoek naar de motorische ontwikkeling. Voor mijn onderzoek ‘Hoe leer je een nieuwe beweging?’ ben ik op zoek naar kinderen met DCD van 8 t/m 11 jaar oud.

Wat willen we meten?

Als je DCD hebt, is het voor jou moeilijker dan voor andere kinderen om nieuwe bewegingen te leren maken (bijv. leren touwtje springen, traplopen, zwemmen, enzovoorts). Meestal wordt bij DCD gekeken wat je al wel en niet kan. Wij zijn benieuwd hoe het leren van een nieuwe armbeweging verloopt bij jou, en gaan dat vergelijken met hoe kinderen dat doen die geen DCD hebben.

Wat houdt meedoen aan het onderzoek in?

Tijdens het onderzoek zie je een bal op het scherm die je naar een doel moet zien te krijgen. De bal kun je bedienen met behulp van een hendel. Soms gaat dat heel makkelijk, en soms wil de hendel je hand een andere kant op duwen. We meten hoe snel en waar naartoe je de hendel beweegt, en hoeveel of hoe weinig kracht je op de hendel zet terwijl je de hendel beweegt. Het gaat er niet om dat je het goed of fout doet, we zijn benieuwd naar hoe jij dit doet! Als je niet meer wilt, mag je op elk moment stoppen, en we kunnen ook op elk moment pauzeren, we gaan alleen verder met het onderzoek als jij het oké vindt.


Als je mee wilt doen, kun je naar de Radboud Universiteit in Nijmegen komen (eerst even een afspraak maken ☺), samen met een van je ouders (of degene die voor jou zorgt). Voor je ouders hebben we een korte vragenlijst. In het totaal duurt het onderzoek een uur.

Wat krijg je als je meedoet?

Als je meedoet, krijg je van ons 10 euro als bedankje. Ook worden jullie reiskosten vergoed.

Meedoen of meer informatie?

Om je op te geven of meer informatie te ontvangen, kun je contact met Janny opnemen via: [email protected]. Download hier de flyer met informatie over het onderzoek.

Meer weten over DCD?

Lees hier ons hele dossier over DCD. Heb je vragen over jouw kind met (een vermoeden van) DCD? Neem dan eens contact op met onze advieslijn, of vul ons contactformulier in.

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.