Wij ondersteunen en versterken ouders van kinderen met problemen bij leren en/of gedrag in opvoeding, onderwijs en zorg
Home / Onderwijs / Plan van aanpak Minister Wiersma passend onderwijs en (hoog)begaafdheid
Nog net voor het kerstreces van de Tweede Kamer heeft Minister Wiersma van Onderwijs de aangekondigde brief met daarin zijn plan van aanpak hoogbegaafdheid naar de Tweede Kamer gestuurd. Zijn plan van aanpak baseert de Minister onder andere op de resultaten van de sessies (hoog)begaafdheid en passend onderwijs die onder leiding van onderzoeksbureau Oberon eind 2022 hebben plaatsgevonden. Ook Balans heeft deelgenomen aan de brainstormsessies.
Er zijn in het veld verschillen van mening over wat de definitie van hoogbegaafdheid bevat en welke leerlingen het betreft. De Minister zegt in zijn brief ervoor te kiezen het begrip hoogbegaafdheid breed op te vatten en te zien als een spectrum. De maatregelen die de Minister neemt vallen binnen het kader passend onderwijs, waarbij wordt voorgeschreven ‘wat’ er gedaan moet worden en het ‘hoe’ aan de samenwerkingsverbanden is.
De sessies hebben geleid tot een visie op hoogbegaafdheid: ‘Optimale ontwikkelingskansen, ook voor (hoog)begaafde leerlingen’. Er zijn vijf onderliggende doelen geformuleerd die bijdragen aan het realiseren van deze visie:
Om er voor te zorgen dat er een goed passend en dekkend aanbod is, zal de Minister in de eerste helft van 2023 duidelijke afspraken maken met de samenwerkingsverbanden over wat hij van hen verwacht op het gebied van hoogbegaafdheid. Er moet voor het hele begaafdheidsspectrum een passend en dekkend aanbod zijn. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van voltijds HB-aanbod als onderdeel van een reguliere school. De uitvoering van de afspraken die de Minister maakt met de samenwerkingsverbanden zal hij intensief (laten) monitoren.
In zijn brief gaat Minister Wiersma ook in op onderwijs aan hoogbegaafden en inclusief onderwijs:
‘Voor een grote groep (hoog)begaafden is het goed mogelijk om binnen het reguliere onderwijs voldoende uitdaging te bieden, met ruimte om aanvullend dingen in en buiten de klas te doen. Zo wordt er aangesloten op wat zij nodig hebben, en leren ze via interactie met andere leerlingen ook wat er breder nodig is in de maatschappij. Voor anderen is echter meer nodig, zoals het aanbieden van voltijds HB-aanbod. Het is aan samenwerkingsverbanden om deze mogelijkheden goed af te wegen in het belang van de leerling.’
Bij het ‘hoe’ we nu wel gaan zorgen voor een dekkend en passend onderwijsaanbod, ligt wat Balans betreft dan ook het grootste zorgpunt. De samenwerkingsverbanden zijn wat de uitvoering betreft aan zet. Maar dat waren ze ook al voordat dit plan van aanpak er kwam. Extra geld investeren is mooi, maar gaat dit grote knelpunt niet oplossen. We roepen de Minister daarom op om resultaatgerichte afspraken te maken met de samenwerkingsverbanden en strak in de gaten te houden of er daadwerkelijk een landelijk dekkend en passend aanbod ontstaat.
Kijk hier voor de volledige brief van Minister Wiersma.
Een samenvatting van de sessies (hoog)begaafdheid en passend onderwijs van Oberon vind je hier
Balans ondersteunt op hoofdlijnen de brief die Stichting Hoogbegaafd! aan de Tweede Kamer stuurde ter inspiratie voor het Kamerdebat van 22 maart 2023. Deze brief lees je hier
Bekijk hier de voordelen van het lidmaatschap en ontvang Balans Magazine en BalansKIDS
Contact
LANDELIJK BUREAU BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik
Nederland
Kvk nummer: 404.80.851
RSIN nummer: 007446871
IBAN: NL76 INGB 0000 507708
Nuttige links
Over Balans
Samenwerkingspartners
Contactformulier
BalansAdvieslijn
Voor inhoudelijke vragen
Ma, woe, do.: van 10.00 – 13.00 uur
(030) 225 50 50 via keuzemenu 3
Volg ons op:
Telefonische bereikbaarheid
Ma, woe, do.: van 10.00 – 13.00 uur
(030) 225 50 50
Overige vragen kunt u stellen via het Contactformulier
Adverteren
redactie@balansdigitaal.nl
Daarnaast ook op dinsdagavond van 19.00 tot 21.00. Buiten deze tijden zijn we bereikbaar via het contactformulier.
BalansAdvieslijn:
Contactformulier
Ledenadministratie:
Contactformulier
Deze website is gemaakt door Project Icarus!
Project Icarus is een uitdagende en leerzame plek voor jongvolwassenen met een beperking die zichzelf willen ontwikkelen op het gebied van computers en ICT.
Wil je ook je website laten maken door Project Icarus?