Scroll Top
Ontwerp zonder titel (33)

Petitie tegen verplichte rekentoets mbo: ‘Geef studenten met dyscalculie eerlijke kans op diploma’

Alle studenten op mbo-opleidingen moeten sinds kort verplicht minimaal een 5 halen voor de rekentoets om een diploma te kunnen krijgen. Studenten met ernstige dyscalculie zullen daardoor nooit een mbo-diploma kunnen halen. Ook niet wanneer ze voor alle andere vakken goede cijfers hebben en een opleiding volgen voor een beroep waarin weinig of niet gerekend wordt.

Ook studenten met ernstige dyscalculie moeten een mbo-diploma kunnen halen.
Teken daarom de petitie!

Balans en Ouders & Onderwijs zullen de petitie, samen met studenten en ouders, in de Tweede Kamer aanbieden voor het MBO-debat op 16 april. Daarbij zullen wij vragen een regeling te treffen voor leerlingen met dyscalculie die nooit een voldoende kunnen halen voor de rekentoets. De petitie Vergroot de kans op een diploma voor de MBO-ers met dyscalculie is gestart door een studente met dyscalculie en haar ouders.

Maak een uitzondering mogelijk

Wij vinden dat er een uitzondering gemaakt moet worden voor studenten met ernstige rekenproblemen of dyscalculie  ̶  die ook met extra oefenen de rekentoets nooit zullen kunnen halen. Bijvoorbeeld een diploma met een aantekening dat vanwege ernstige dyscalculie de rekentoets niet is behaald.

Stop deze kansenongelijkheid

Zorg dat ook studenten met dyscalculie weer een eerlijke kans op een mbo-diploma krijgen. Net als vóór de invoering van deze nieuwe regeling met de rekentoets. Onder studenten en hun ouders ontstaat er door deze regeling veel stress en de regeling heeft onwenselijke gevolgen. Er zijn nu studenten die vroegtijdig stoppen of maar niet beginnen aan een mbo-opleiding. Uit angst de rekentoets niet te kunnen halen. Geen diploma betekent straks een studieschuld omdat je de prestatiebeurs moet terugbetalen wanneer je niet slaagt. Geen diploma betekent minder kansen op de arbeidsmarkt en verspilling van talent. Stop deze kansenongelijkheid; stop de verspilling van talenten van jongeren met dyscalculie. Laat hen niet zonder diploma in de kou staan.

Teken hier de petitie!

Lees hier ons eerdere nieuwsbericht over de nieuwe rekentoets op het mbo

Related Posts

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.