Scroll Top

Thuiszittersfamiliedag: ‘Nu heb ik ook een schoolreisje gehad’    

Zondag 9 juni was het zo ver. De thuiszittersfamiliedag op Manege Groenewoude. Bijna 50 ‘thuiszitters’, hun broertjes en zusjes en ouders kwam naar Manege Groenewoude voor een ontspannen middag met leuke activiteiten. Bij binnenkomst zagen we nog veel gespannen en tegelijkertijd blije gezichtjes. Want wat zou er die middag allemaal op het programma staan. Maar dat veranderde in de loop van de middag in meer ontspanning. Veel kinderen zijn het al langere tijd niet gewend om zo veel andere kinderen te ontmoeten. Maar het ruime terrein met mooie stallen omringd door grote weilanden, het mooie zonnige weer en de ontvangst met koffie, thee, limonade en cake zorgden al snel voor een ongedwongen sfeer.

 

Rondleiding en fotoshoot

Hettie de Koning van de Manege heette iedereen welkom en verzorgde voor de hele stoet van kinderen en volwassenen een rondleiding door de stallen. De paarden vonden de grote optocht van kinderen en volwassenen wel gezellig en lieten zich uitgebreid knuffelen. Er waren zelfs veulentjes met hun moeders die nieuwsgierig kwamen kijken naar het vele bezoek. Daarna mochten alle kinderen een favoriete pony of paard uitkiezen om mee op te foto te gaan. Oftewel fotoshoottijd!

Paardrijles, fotospeurtocht en dromenvangers maken

Daarna begon het programma met activiteiten officieel. In drie groepen kregen de kinderen een paardrijles, konden zij meedoen met een speurtocht op het terrein en konden zij een dromenvanger maken van hoefijzers. Er werd steeds gerouleerd zodat alle kinderen aan alle activiteiten mee konden doen. Verder waren er oud Hollandse spelletjes en kon er een online spel met VR bril ‘serious learning games’ worden gespeeld. Die laatste activiteit was vooral voor de ouders bedoeld. Met het spelen van de game krijg je inzicht in hoe het is om niet gezien en gehoord te worden terwijl je wel veel potentie hebt. Iets waar ouders met jun kinderen die uit zijn gevallen in het onderwijs vaak tegenaan lopen. Voor de kinderen die zich even terug wilden trekken lagen er stripboeken en BalansKIDS magazines om lekker te lezen. En kon je lekker kleuren als je dat wilde. Oftewel niets moet en er mocht heel veel.

 

De paardrijlessen waren extra bijzonder doordat na eerst even te oefen in de rijhal ook nog een buitenrit gemaakt werd over het terrein en weiland. De kinderen gingen zelfs over de hoge wal in het weiland op hun paard. De dromenvangers werden prachtig. Ook de ouders (vooral moeders) waren enthousiast bezig met het maken van de dromenvangers samen met hun kind.

Ervaringen uitwisselen

Ondertussen was het in de kantine van de manege ook een gezellige boel. Ouders wisselden ervaringen uit en stelden vragen over passend onderwijs en jeugdhulp aan het team van Mama Vita en Balans. En genoten de ouders ervan hun kinderen zo bezig te zien. Lieten een aantal veulens en hun moeders zien hoe het gaat op een echte keuring. En konden de veulens gelijk wennen aan het gezellige publiek.

Friet en snackbuffet

De middag werd afgesloten met een buffet van friet en snacks. Dat ging er wel in na de gezellige middag. Voor het vertrek naar huis kreeg iedereen nog de foto mee van de fotoshoot met paard. En natuurlijk een echte paardenrozet. We zagen blije kinderen die weer grenzen verlegd hadden. ‘Organiseren jullie dit volgend jaar weer’, hoorden we regelmatig terug. ‘Dit is zo fijn om gelijkgestemden te ontmoeten. Die je gewoon met een half woord begrijpen.’ ‘Nu heb ik een hobby’, riep een van de kinderen. En een ander kwam bedanken met de woorden, ‘Nu heb ik ook een schoolreisje gehad’.

We bedanken Manege Groenewoude en de vele vrijwilligers die mee hebben geholpen met het begeleiden van de kinderen tijdens de activiteiten en het KF Heinfonds voor de sponsoring van deze geweldige dag.

Foto’s: Joep von Berg en wat eigen gemaakte foto’s

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.