Scroll Top
afbeelding_bericht_lobby_ouderschap in Balans_Ervaringsdeskundige ouders (Demo)

Van stigma naar steun naar stem ….

Vrijdag 31 januari 2020 was de laatste dag van de training “Ouders ervaren en deskundig” 2019.

Het was een prachtige dag.

De dag stond in het teken van de inspirerende verhalen van de ouders die de training Ouders ervaren en deskundig, lichting 2019, hebben gevolgd.

Onder leiding van dagvoorzitter Peter Gielissen vertelden zij over:

  • De erkenning van het perspectief van ouders
  • De psychologie van ouderschap
  • Het ontmoeten van professionals
  • De behoefte om er als ouder niet alleen voor te staan
  • Hoe kwetsbaarheid kracht wordt en wat dat betekent voor je eigen verhaal als ouder

In theaterzaal Icoon in Amersfoort presenteerden 15 ouders hun verhaal. Vijftien verhalen van ouders die ieder een eigen vorm hebben gevonden om een verhaal met een boodschap te vertellen.

De vijftien deelnemers hadden in de training veel geleerd over hoe zij hun persoonlijke verhaal aan anderen konden vertellen.

Bokshandschoenen gingen uit, maskers af en er werden oordelen gespiegeld, een ouder had tekeningen gemaakt, de ander zong, weer een andere ouder bracht een ode aan docenten en hulpverleners, die op een eigen manier verschil maakten voor ouders en hun kinderen. Het waren stuk voor stuk prachtig vormgegeven verhalen die – getuige de reacties uit de zaal – recht het hart ingingen.

De bezoekers van het symposium zagen en hoorden in deze vijftien bijzondere verhalen dat kwetsbare kinderen inderdaad krachtige ouders nodig hebben. En ook betrokken professionals die luisteren naar ouders en daarna gaan handelen!

Training Ouders ervaren en deskundig

Doel van de intensieve training Ouders ervaren en deskundig is om ouders te leren hun ervaringsdeskundigheid in te zetten om de buitenwereld te laten zien wat ouders van een zorgintensief kind nodig hebben. Op zo’n manier dat het particuliere wordt overstegen. Hulpverleners komen en gaan, maar ouderschap blijft, is onderdeel van je identiteit.

Deze dag was een mooie samenwerking van MetaMama en Greet Meesters met Balans.
De training en dag werd mogelijk gemaakt door subsidie vanuit het programma Voor elkaar! van ZonMw.

ZonMw

Mede dankzij een subsidie vanuit het programma Voor elkaar! (ZonMw), heeft Balans drie oudercursussen kunnen ontwikkelen.

Bij al deze cursussen worden ouders getraind door ouders die zelf een train-de-trainer-cursus hebben gevolgd – vertelt Balans-directeur Suzanne Boomsma in een interview met ZonMw.

Lees ook het nieuwsbericht Ouders trainen ouders trainen ouders

Deze vrijdag was de afsluiting van de training: Ouders ervaren en deskundig.
Hierin staat de vraag centraal wat ouders van zorgintensieve kinderen nodig hebben om hun ‘werk’ goed te doen. Meer informatie over deze training op Ervaringsdeskundigeouders.nl

Dit zijn de andere twee oudercursussen:

  • BalansOuderpower. Voor ouders van tieners en adolescenten uit de doelgroep van Balans. De cursus draait al op een aantal plaatsen. Bekijk hier de folder over BalansOuderpower
  • BalansOuders4ever. Voor ouders van Balans-kinderen ouder dan 18 jaar. Deze cursus start later dit jaar.
Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.