Scroll Top

De privacy van je kind in het onderwijs en de jeugdzorg

In het onderwijs en de jeugdhulp/jeugdzorg, worden gevoelige persoonsgegevens verwerkt van jou en van je kind. Het is belangrijk om deze gegevens goed te beschermen. In dit artikel leggen we uit waarom.
Het recht op privacy is een grondrecht, én een mensenrecht. Een voorwaarde om vrij te zijn in wie je bent en wat je doet. Privacywetgeving helpt jou om regie te houden over je gegevens. Het is goed om je er bewust van te zijn waarom en door wie je gegevens (mogen) worden verwerkt, wie daar toegang toe hebben en waar en hoe lang je gegevens worden bewaard. En dat je jouw gegevens kunt laten corrigeren of verwijderen, als dat nodig is.
Informatie over bijvoorbeeld de ontwikkeling of het gedrag van je kind, je gezinssituatie of financiële situatie, zijn gevoelige persoonsgegevens. Dit soort informatie moet daarom niet zomaar (kunnen) worden verspreid. Als onzorgvuldig wordt omgegaan met dit soort persoonlijke informatie, kan dit bijvoorbeeld gevolgen hebben bij de toelating tot een school of (andere) opleiding, het vinden van een baan of het vinden van woonruimte.
Helaas horen wij regelmatig van ouders dat het respecteren van de privacy in het onderwijs en in de jeugdhulp/jeugdzorg, misgaat. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd om (gevoelige) persoonsgegevens, waar een school of gemeente lang niet altijd recht op heeft. Of die een gemeente of school niet echt nodig heeft om hun taak uit te voeren. Deze gegevens blijven ook nog vaak ‘hangen’ in een dossier. En worden soms nog jarenlang gedeeld tussen scholen, of andere organisaties. Terwijl het delen van die gegevens niet noodzakelijk is, de gegevens niet opgevraagd of gedeeld (hadden) mogen worden en misschien niet eens (meer) kloppen. En je soms zelfs niet eens wéét welke gegevens een organisatie over jou en je kind heeft.
Door goed te letten op je eigen privacy én die van je kind, voorkom je zoveel mogelijk dat er gevoelige gegevens over jullie in omloop zijn. Zo bescherm je jezelf en je kind tegen negatieve gevolgen, beeldvorming en besluiten die mogelijk ontstaan op basis van die (mogelijk onjuiste, niet meer relevante, incomplete of onrechtmatig verkregen) gevoelige gegevens.
In het artikel: ‘De privacy van je kind in het onderwijs en de jeugdzorg’ lees je wat je rechten zijn als het gaat om (gevoelige) persoonsgegevens van je kind én jezelf. En hoe je deze gegevens het beste kunt beschermen.

Dit artikel is een onderdeel van onze campagne ‘’Privacy, een zaak van ouders?!’’, waarin wij onderzoek doen met enquêtes, informatie verstrekken door het plaatsen van artikelen in onze nieuwsbrief en BalansMagazine, en een webinar over privacy organiseren. Zo willen we de bewustwording vergroten en jou informeren over jouw rechten en die van je kind.

Met de resultaten uit onze enquêtes over privacy in het onderwijs en bij het aanvragen van Jeugdhulp/Jeugdzorg bij de gemeente, krijgen we inzicht in hoe het staat met de privacy van ouders en kinderen in het onderwijs en bij het aanvragen van Jeugdhulp/Jeugdzorg bij de gemeente. Van de resultaten maken wij een rapport met conclusies en aanbevelingen. Dit rapport brengen wij onder de aandacht bij de pers, in politiek en bij de betreffende ministeries, en daarmee jouw belangen en die van je kind te behartigen.

Links naar enquêtes

Dus, doe mee en vul de 2 enquêtes in! Hoe meer reacties, hoe beter inzicht we krijgen over hoe het met de privacy in het onderwijs en bij het aanvragen van jeugdhulp/jeugdzorg gesteld is.

De enquête over onderwijs vind je via deze link.

De enquête over privacy bij het aanvragen van jeugdhulp/jeugdzorg vind je via deze link.

In november 2023 organiseren wij een webinar waarin wij informatie geven over de privacy in het onderwijs en bij het aanvragen van Jeugdhulp/Jeugdzorg. Houd de agenda op onze website in de gaten, of volg ons op social media om te zien wanneer dit webinar gepland is.

Heb jij vragen over de privacy van je kind of die van jezelf? Of over jeugdhulp, -zorg of onderwijs voor jouw kind? Bel dan eens met onze advieslijn. Daar kom je in contact met ervaringsdeskundige ouders die vrijwillig andere ouders helpen met hun kennis en ervaring. Met tips en adviezen, maar ook met een luisterend oor, begrip en (h)erkenning. Wil je Balans steunen? Word dan (steun)lid, of doe een donatie! Ieder bedrag is welkom. Wil je ons helpen? Word dan ook vrijwilliger!

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.