Wij ondersteunen en versterken ouders van kinderen met problemen bij leren en/of gedrag in opvoeding, onderwijs en zorg
Home / Kennisbank / Kennisbank: Onderwijs / Kennisbank: Ondersteuning op school / Wanneer is een OPP verplicht?
In het speciaal onderwijs is een OPP verplicht voor iedere leerling. Op een gewone school is een OPP verplicht als een leerling extra ondersteuning nodig heeft, maar niet genoeg heeft aan de basisondersteuning. Dit staat beschreven op de website van de Onderwijsinspectie bij Ontwikkelingsperspectief opstellen en registeren.
Maar wanneer is iets nu basisondersteuning en wanneer extra ondersteuning? Dat verschilt per regio (al heeft de minister in 2020 aangekondigd dat hij daar landelijke regels voor wil maken).
Als je de precies wil weten wanneer een OPP verplicht is, om te kijken of jouw kind nu een OPP zou moeten hebben of niet, lees dan deze pagina. We vertellen je hoe het zit op basis van de wetgeving, het toezichtskader van de inspectie en informatie van de rijksoverheid. Waarschuwing: die teksten zijn soms moeilijk leesbaar, maar we leggen uit wat het betekent.
Als je meer wil weten over wat een OPP is, lees dan Wat is een ontwikkelingsperspectiefplan voor passend onderwijs (OPP)?
De “Wet Passend Onderwijs” is geen aparte wet, het is een aanpassing van onder andere de “Wet op het primair onderwijs” en de “Wet op het voortgezet onderwijs”.
We citeren hier uit Artikel 26 Wet op het voortgezet onderwijs voor middelbare scholen. De wet voor basisscholen bevat ook zo’n soort artikel. We hebben bepaalde woorden vetgedrukt om te laten zien dat bij gewone scholen een OPP verplicht is als een leerling extra ondersteuning nodig heeft. Ook staat er in de wet dat er dan overleg met de ouders nodig is, en dat voor de beschrijving van de begeleiding instemming van de ouders nodig is.
In een ander onderdeel van de wet staat wat voor begeleiding de school dan moet geven. We citeren Artikel 17b Wet op het voortgezet onderwijs voor middelbare scholen. De wet voor basisscholen heeft ook zo’n artikel.
Ook de onderwijsinspectie beschrijft de regels rondom het OPP. We citeren hier uit het Onderzoekskader voor het toezicht op het voortgezet onderwijs van de Inspectie voor het Onderwijs, versie 1 augustus 2019.
Het relevante onderdeel daarvan is OP4: “Extra ondersteuning: Leerlingen die dat nodig hebben, ontvangen extra aanbod, ondersteuning en begeleiding.” Dat heeft twee onderdelen: Basiskwaliteit en Toelichting wettelijke eisen.
In onderstaande paragraaf van de inspectie hebben we sommige woorden vetgedrukt omdat ze iets zeggen over wat basisondersteuning is. Je ziet hier dat het niveau van basisondersteuning wordt bepaald door het samenwerkingsverband:
De school heeft in het schoolondersteuningsprofiel vastgelegd wat zij onder extra ondersteuning verstaat en welke voorzieningen de school kan bieden in aanvulling op het door het samenwerkingsverband omschreven niveau van basisondersteuning. Voor de leerlingen die deze extra ondersteuning nodig hebben, legt de school in het ontwikkelingsperspectief vast hoe het onderwijs wordt afgestemd op de behoefte van de leerling.
In deze tekst van de inspectie hebben we vetgedrukt omdat ze iets zeggen over wat extra ondersteuning is en wat dat betekent voor het OPP. Je ziet hier dat in het schoolondersteuningsprofiel (SOP) vastligt wat er mogelijk is aan extra ondersteuning. Ook staat hier dat als een leerling die extra ondersteuning nodig heeft, een OPP verplicht is en dat er instemming gevraagd moet worden aan de ouders.
Het bevoegd gezag stelt vervolgens, na op overeenstemming gericht overleg met de ouders, vast of een leerling extra ondersteuning nodig heeft (artikel 26, eerste lid, WVO). Voor die leerlingen geldt de wettelijke verplichting om een ontwikkelingsperspectief vast te stellen en minimaal eens per jaar met de ouders te evalueren (artikel 26, derde lid, WVO). In het ontwikkelingsperspectief is informatie opgenomen over de begeleiding die de leerling wordt geboden, in welke onderwijssoort in het vo de leerling naar verwachting het examen zal halen en over de belemmerende en de bevorderende factoren die van invloed zijn op het onderwijs aan de leerling (artikel 26, vijfde lid, WVO en artikel 15c Inrichtingsbesluit, WVO). Over het handelingsdeel van het ontwikkelingsperspectief dient overeenstemming met de ouders te worden bereikt (artikel 26, tweede lid, WVO).
We citeren hier de site van de rijksoverheid, pagina Verantwoordelijkheid van scholen in passend onderwijs.
In deze tekst van de rijksoverheid over basisondersteuning vind je voorbeelden van hoe de basisondersteuning beschreven zou kunnen zijn. We hebben bepaalde woorden vetgedrukt omdat ze aangeven dat je de basisondersteuning vindt in het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband.
In het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband staat wat onder de basisondersteuning valt.
In de tekst van de rijksoverheid over extra ondersteuning vind je voorbeelden van wat scholen kunnen bieden. We hebben bepaalde woorden vetgedrukt omdat ze aangeven dat je een omschrijving van de mogelijke extra ondersteuning vindt in het schoolondersteuningsprofiel. Ook staat er dat bij extra begeleiding een OPP verplicht is.
We hebben in deze tekst bepaalde woorden vetgedrukt omdat ze aantonen dat het schoolondersteuningsprofiel een onderdeel moet zijn van de schoolgids.
Het schoolondersteuningsprofiel (SOP, soms schoolondersteuningsplan genoemd) moet dus onderdeel zijn van de schoolgids. De schoolgids moet openbaar zijn, dus onderdelen daarvan ook. Dat betekent dat het SOP van een school ook te lezen moet zijn voor ouders die (nog) geen kind op die school hebben. Vaak staan de schoolgids en het SOP op de website van de school. Sommige scholen zetten hun SOP ook op de website Scholen op de kaart.
Voor alle gewone scholen geldt: als er sprake is van extra ondersteuning, moet er een OPP komen. Daarin staat de individuele begeleiding beschreven. Over het hele OPP moet op overeenstemming gericht overleg zijn gevoerd met de ouders. Op het “handelingsdeel”, waarin de begeleiding staat, hebben de ouders instemmingsrecht.
In het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband van de school staat de basisondersteuning.
In het schoolondersteuningsprofiel (SOP) staat de extra ondersteuning. Soms staat in het SOP ook de basisondersteuning. Het SOP is onderdeel van de openbare schoolgids dus is zelf ook openbaar.
Verdere toelichting op de onderdelen van een OPP en de invloed van ouders daarop lees je in Wat is een ontwikkelingsperspectiefplan voor passend onderwijs (OPP)?
Er zijn nog meer regels rond OPP’s, we hebben hier alleen de belangrijkste genoemd.
Als ouder kun je natuurlijk eerst vragen stellen aan de leerkracht, mentor of begeleider van je kind. Als dat niet helpt, kun je contact zoeken met de ouders die in de medezeggenschapsraad (MR) van je school zitten. De MR heeft volgens de wet recht op instemming met het schoolondersteuningsprofiel, dus zij hebben invloed op de inhoud van het SOP. Ook kan de MR de directeur van de school erop aanspreken als die iets niet volgens de wet doet.
LANDELIJK BUREAU BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik
Nederland
Kvk nummer: 404.80.851
RSIN nummer: 007446871
IBAN: NL76 INGB 0000 507708
Voor inhoudelijke vragen
Ma, di, wo, do.: van 10.00 – 13.00 uur
(030) 225 50 50 via keuzemenu 3
Ma t/m do: van 10.00 – 13.00 uur
(030) 225 50 50
Overige vragen kunt u stellen via het Contactformulier
Adverteren
[email protected]
BalansAdvieslijn:
Contactformulier
Ledenadministratie:
Contactformulier
Volg ons
Deze website is gemaakt door Project Icarus!
Project Icarus is een uitdagende en leerzame plek voor jongvolwassenen met een beperking die zichzelf willen ontwikkelen op het gebied van computers en ICT.
Wil je ook je website laten maken door Project Icarus?