Scroll Top

Als je belastingaangifte doet, geef dan zorgkosten die je nergens vergoed kan krijgen, door aan de Belastingdienst. Afhankelijk van je inkomen en de hoogte van de zorgkosten, hoef je misschien minder belasting te betalen. Of krijg je misschien een bedrag terug van de belastingdienst.

Voorbeelden van zorgkosten die je onder bepaalde voorwaarden mag aftrekken van de belasting:

  • Reiskosten voor ziekenbezoek of reiskosten die gemaakt worden voor behandeling of reiskosten die je maakt voor je kind met een beperking wat niet thuis woont.
  • Kosten voor medicijnen die door een arts zijn voorgeschreven en niet worden vergoed door de zorgverzekering. Ook homeopathische medicijnen voorgeschreven door een arts.
  • Kosten voor extra kleding en beddengoed wanneer een kind dit nodig heeft. Bijvoorbeeld vanwege zindelijkheidsproblemen bij een al wat ouder kind.
  • extra waskosten bijvoorbeeld voor een ouder kind wat ‘s nachts nog niet zindelijk is
  • Vervoerskosten voor ritjes naar het ziekenhuis, de huisarts of de apotheek. Oók parkeerkosten.
  • In sommige gevallen: dieetkosten.
  • Bezoekjes aan de logopedist, fysiotherapeut of ergotherapeut  waarvoor je je niet aanvullend hebt verzekerd
  • Kosten voor hulpmiddelen zoals steunzolen, maar ook bijvoorbeeld hulpmiddelen voor dyslexie. Kijk wel even naar de lijst van de belastingdienst.
  • In sommige gevallen: aanpassingen, aan bijvoorbeeld je auto of computer.
  • Kosten voor dyslexie- of dyscalculieonderzoek zijn alléén aftrekbaar als de jongere 18 jaar of ouder is.  

Hier vind je meer informatie over aftrek van zorgkosten en bijzondere voorwaarden.

Lees ook dit informatieve artikel van Business Insider. En informeer jezelf op de site van de belastingdienst.

Webinar Belastingvoordeel

Op 9 februari 2023 organiseerde Ieder(in) het webinar: ‘Belastingvoordeel in verband met ziekte of beperking’. Je kunt het webinar terugkijken via deze link.

Meer weten?

Lees de voorwaarden voor aftrek van zorgkosten van de belasting goed door. Om zeker te weten of je ergens voor in aanmerking komt. Soms is er een vastgesteld bedrag wat je op mag geven. Zoals voor de waskosten. Soms moet je de werkelijke zorgkosten doorgeven. Zorg dat je goed bijhoudt hoeveel extra kosten je maakt. En bewaar bijvoorbeeld bonnetjes van extra beddengoed en kleding.

Bel voor meer informatie over aftrek van zorgkosten kun je bellen met de belastingtelefoon. Of bekijk het meest recente overzicht zorgkosten op de website van de belastingdienst. Ieder jaar veranderen de regels voor aftrek zorgkosten. Bekijk daarom altijd het nieuwste overzicht.

Vragen over (de ontwikkeling van) je kind, zorg of onderwijs? Bel onze advieslijn. Elke werkdag bereikbaar van 10 tot 13 uur op 030-2255050. Buiten deze tijden kun je inspreken, of ons contactformulier invullen.

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.