Scroll Top

 

Nog even en dat is het alweer Oud & Nieuw. De kerstvakantie is een periode van cadeautjes, versieringen en lekker eten. Voor kinderen met autismeADHD of andere gevoeligheden, zit deze periode éxtra vol spanningen, prikkels en onverwachte gebeurtenissen. Net als vorig jaar verlopen de feestdagen door de Coronamaatregelen weer anders dan anders. Vuurwerk afsteken is verboden, en doordat er minder mensen op visite mogen komen, zal het minder druk en onrustig dan andere jaren. Toch is het fijn om alsnog bepaalde voorbereidingen te treffen. En ook rekening te houden met het gemis van contact met familie en vrienden (vriendjes).

Tip 1: Aftelkalender

Maak voor de kerstvakantie een aftelkalender en een schema.

Op het schema staat wat er gaat gebeuren van dag tot dag. Hierdoor creëer je lang van tevoren al duidelijkheid en voorspelbaarheid.

Ook ‘lege’ dagen kun je invullen: geen afspraken vandaag, tijd om bij te komen, een puzzel te maken, film te kijken. Of te facetimen met Oma.

Tip 2: Schema

Maak ook een gedetailleerd schema voor de Kerstdagen, oudjaarsavond en nieuwjaarsdag. Komt er bezoek en zo ja hoe laat? Welke spelletjes gaan jullie doen? Wat gaan jullie kijken op televisie? Wat wordt er gegeten? Gebruik eventueel  pictogrammen als je kind dat fijn vindt of nog heel jong is.

Tip 3: Rust

Zoek de rust op tijdens de feestdagen. Het belangrijkste is dat jullie als gezin genieten van deze periode. Mocht je toch afspraken hebben met het hele gezin, dan is het aan te raden om vóór en ná zo’n sociale happening wat rustdagen in te plannen.

Tip 4: Versiering

Spreek van tevoren met je kind af wat voor versieringen er wanneer in huis worden opgehangen en ook wanneer je ze weer weghaalt.

Tip 5: Uitwaaien

Ga af en toe lekker uitwaaien op het strand of in een bos.

Tip 6: Twaalf uur

Wat doe je als het twaalf uur is? Vertel je kind van tevoren wat jullie doen als het nieuwe jaar aanbreekt.

Bijvoorbeeld, vlak voor het twaalf uur is tellen we af en precies om twaalf uur wensen we elkaar een gelukkig nieuwjaar. En dan zegt je: ‘Gelukkig Nieuwjaar’, of ‘de beste wensen’ en je proost met champagne of limonade.

Je kunt dat zo gedetailleerd doen als jouw kind nodig heeft en jij nodig vindt.

Tip 7: Terugtrekken

Als je weet dat je kind zich liever even terugtrekt, kun je dit van tevoren bespreken met eventuele visite, zodat zij hierop zijn voorbereid en je kind er niet onverwachts op wordt aangesproken.

Tip 8: Nieuwjaarsdag

Hoe ziet 1 januari eruit? Bespreek vooraf met je kind hoe deze dag eruit gaat zien. Doen jullie het rustig aan? Of gaan jullie er juist op uit? Doe vooral wat jou het beste lijkt voor jouw kind en jouw gezin! 

Fijne feestdagen!

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.