Scroll Top

Autisme behandelen

Er bestaat geen behandeling om een autismespectrumstoornis (ASS) te genezen. Er zijn wel manieren om negatieve gevolgen te verminderen. Wanneer je kind de diagnose autisme krijgt, zal de GZ-psycholoog, kinder- en jeugdpsycholoog, orthopedagoog-generalist of (kinder- en jeugd)psychiater met jullie bespreken welke ondersteuning en begeleiding het meest passend is.

Zorg op maat

Deze ondersteuning moet passen bij de persoonlijke situatie en bij de zwakke en sterke kanten van jullie gezin. Ieder kind met autisme is tenslotte anders en verdient zorg op maat. Te denken valt aan begeleiding op school, gedragstherapie, sociale vaardigheidstraining, oudergesprekken en opvoedondersteuning. Er bestaat geen medicijn voor autisme, maar in sommige gevallen kan medicatie nodig zijn om bijkomende problemen zoals angst, depressie, concentratieproblemen of agressie te verminderen.

Medicatie

Zoals hierboven al vermeld, is er niet een algemeen medicijn voor autisme.  Er worden door sommige behandelaars wel stimulerende of juist sederende medicijnen voorgeschreven ter behandeling van symptomen. Hierover kun je meer lezen onder Medicatie: ontwikkelingen en onderzoek.

Hoe kies ik met mijn behandelaar welk medicijn ik ga gebruiken?” “Mag ik wat extra innemen als ik me niet goed voel?” Veel jongeren – en ouders – hebben vragen over medicijngebruik bij psychische klachten. Zij vinden nu nóg meer duidelijke en betrouwbare antwoorden bij de online wegwijzer van het Kenniscentrum kinder en jeugdpsychiatrie: Begrijp je medicijn – vraagbaak voor jongeren.

Begeleiden

Het is belangrijk om op tijd de juiste ondersteuning aan te bieden op het gebied van zorg en onderwijs. Zodat alle potentiële aspecten van je kind volledig tot bloei kunnen komen. Lees daarom ook onze pagina’s over opvoeden met autisme en omgaan met autisme in het onderwijs.

Meer informatie?

Heb je vragen of zorgen over je kind, of herken je kenmerken en wil je daar graag eens met een ervaringsdeskundige over praten? Neem dan eens contact op met onze Advieslijn door te bellen of het contactformulier in te vullen.

Je kunt ook kijken op Brainwiki (gemaakt door het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie). Deze landelijke organisatie zorgt ervoor dat behandelaars, ouders, jongeren, gemeenten en scholen betrouwbare kennis over psychische problemen hebben.

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.