Scroll Top

Onderzoek ‘impact van een diagnose DCD op een kind en zijn familie in Nederland’

Jessica Lust is werkzaam bij de Radboud Universiteit Nijmegen en doet onderzoek naar DCD. Onlangs is haar artikel over het onderzoek naar de ‘impact van een diagnose DCD op een kind en zijn familie in Nederland’ officieel gepubliceerd. Daarmee willen we Jessica allereerst van harte feliciteren. 

Voor haar onderzoek heeft Jessica de ervaringen van 60 moeders van kinderen met DCD tijdens en na het stellen van de diagnose DCD verzameld en onderzocht. Balans heeft voor dit onderzoek een tijd geleden een oproep gedaan voor deelnemers aan het onderzoek.

Jessica: ‘De  resultaten van het onderzoek onderstrepen het belang van het verbeteren van de kennis en vaardigheden op basisscholen en eerstelijnszorgprofessionals met betrekking tot DCD’

De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek :

  • Veertig procent van de moeders beoordeelt het traject van de eerste zorgen naar een diagnose DCD als stressvol.
  • 47% van de moeders beoordeelt de kennis over DCD van de eerste professional waar zij terecht kwamen met hun zorgen (meestal een huisarts, kinderfysiotherapeut of jeugdarts) als oppervlakkig of geeft aan dat kennis over DCD niet aanwezig was.
  • 60% van de moeders geeft aan dat er gebrek is aan kennis en ondersteuning op school voor hun kind met DCD.  
  • Toch is de meerderheid van de deelnemende moeders tevreden over het diagnosetraject. En hebben zij waardering voor de manier waarop de diagnose DCD wordt vastgesteld. Zij zijn ook tevreden over de ondersteuning na de diagnose DCD in de zorg.

Het volledige Engelstalige artikel lees je hier.

Meer weten?

Hier lees je het hele dossier over DCD

Wil je eens praten met een ervaringsdeskundige? Neem dan eens contact op met onze Advieslijn (zie link voor openingstijden). Bereikbaar op nummer 030-2255050. Je kunt ook ons contactformulier invullen.

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.