Wij ondersteunen en versterken ouders van kinderen met problemen bij leren en/of gedrag in opvoeding, onderwijs en zorg
Home / Kennisbank / Kennisbank: Zorg / Kennisbank: Naar de specialist bij leer- en gedragsproblemen / Samenstelling revalidatieteam DCD
Bij een onderzoek naar en behandeling van DCD krijg je te maken met een revalidatieteam
In dit revalidatieteam kun je de volgende mensen tegenkomen:
Kinderrevalidatiearts
De kinderrevalidatiearts voert een intakegesprek met kind en ouders, onderzoekt het kind (ook om een eventuele andere oorzaak van de motorische onhandigheid uit te sluiten) en kan, na afname van de Movement-ABC-2 en de observatie door het team, de diagnose DCD stellen. De kinderrevalidatiearts coördineert de verschillende behandelingen en geeft uitleg en adviezen aan kind en ouders.
Kinderfysiotherapeut
De kinderfysiotherapeut observeert de ontwikkeling van de grove motoriek van het kind en kan vaardigheden als rennen, klimmen, springen, fietsen of gooien en vangen van een bal met het kind oefenen. Hierbij wordt met behulp van de COOP-methode ook aandacht gegeven aan het leren maken van plannetjes voor hoe het kind de activiteit gaat doen. Dit gebeurt op een speelse manier, om ook het plezier in bewegen te stimuleren en het zelfvertrouwen te vergroten.
Ergotherapeut
De kinderergotherapie is erop gericht de zelfstandigheid van het kind te vergroten in alledaagse vaardigheden, zoals eten met bestek, aankleden, schrijven of knutselen. Ook de ergotherapeut gebruikt de COOP-methode met het kind, om plannen te maken voor de volgorde van handelen en om na te kijken of het plan goed werkt. Een kind leert daarbij stappen om problemen op te lossen. Het kind krijgt tips, die ook thuis en op school toegepast kunnen worden.
Logopedist
De logopedist kan ingeschakeld worden als een kind moeite heeft met kauwen en slikken, tandenpoetsen, overgevoelig is in de mond of moeite heeft met het vertellen van een logisch verhaal. Ook de logopedist kan daarbij de COOP-methode gebruiken.
Maatschappelijk werkende
De maatschappelijk werkende kan ouders ondersteunen en begeleiden bij het omgaan met de problemen die het kind in het dagelijks leven tegen komt en de extra begeleiding die een kind met DCD in het dagelijks leven nodig heeft.
Psycholoog of orthopedagoog
De psycholoog of orthopedagoog kan een kind onderzoeken om de sterke en zwakke kanten helder te krijgen. Ook bieden zij hulp aan een kind als er sprake is van een laag zelfbeeld of aan ouders bij het omgaan met gedragsproblemen.
Sportagoog
De sportagoog kan met een kind zoeken naar een geschikte sport en met kleine groepen kinderen in spelvorm werken aan de motorische ontwikkeling en het plezier in bewegen.
LANDELIJK BUREAU BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik
Nederland
Kvk nummer: 404.80.851
RSIN nummer: 007446871
IBAN: NL76 INGB 0000 507708
Voor inhoudelijke vragen
Ma, di, wo, do.: van 10.00 – 13.00 uur
(030) 225 50 50 via keuzemenu 3
Ma t/m do: van 10.00 – 13.00 uur
(030) 225 50 50
Overige vragen kunt u stellen via het Contactformulier
Adverteren
[email protected]
BalansAdvieslijn:
Contactformulier
Ledenadministratie:
Contactformulier
Volg ons
Deze website is gemaakt door Project Icarus!
Project Icarus is een uitdagende en leerzame plek voor jongvolwassenen met een beperking die zichzelf willen ontwikkelen op het gebied van computers en ICT.
Wil je ook je website laten maken door Project Icarus?