Scroll Top
WhatsApp Image 2021-10-07 at 15.16.20 (Demo)

Lancering website

Op een mooie donderdag in september reisden Jazz Magdelijns en ik af naar het mooie Zeist. Daar zit Project Icarus, de organisatie die de nieuwe website van Balans heeft gebouwd. Na anderhalf jaar keihard werken was het op vrijdag 17 september 2021 eindelijk zover. De nieuwe site ging in de lucht! Tijd om een feestje te vieren met de deelnemers van Project Icarus die deze immense klus op een geweldige manier hebben weten te klaren.

Vanwege de corona maatregelen, was het de eerste keer dat we elkaar ‘live’ zagen! Het was heel gezellig en we hebben over van alles gesproken. Onder het genot van een kopje koffie en snoepend van een hele grote en mooie taart, met de homepage van de website en het logo van Icarus erop. We hadden het natuurlijk over de noodzaak om te werken aan een inclusieve samenleving en uiteraard; inclusief onderwijs. Om deze deelnemers die onze website hebben neergezet extra in het zonnetje te zetten, interviewden we Asmae en Soumia. Ook Selina en Vildan vielen af en toe in. Net als begeleider Liesbeth. Lees hier het interview met deze kundige én gezellige dames en kom meer te weten over Project Icarus en het proces rond de bouw van onze website! En o ja, heb jij, of heeft jouw bedrijf een nieuwe website nodig? Neem dan contact op met Project Icarus!

Interview met de websitebouwers van Project Icarus

Deelnemers Asmae, Soumia, Vildan, Selina en hoofdbegeleider Liesbeth Baudoin

Wat houdt Icarus in en wat doen jullie precies?

Asmae vertelt: “Icarus is een dagbesteding voor jongeren met een beperking, die meer met computers willen doen. Je kan hier verschillende dingen doen en leren. Voor het grootste deel bouwen we websites voor klanten. Maar we doen bijvoorbeeld ook 3D design, foto bewerking en programmeren.”

Met hoeveel medewerkers zijn jullie nu?

“Icarus heeft twee vestigingen. Een in Zeist en een in Culemborg. Culemborg is het hoofdkantoor. Team Zeist heeft 10 deelnemers en Culemborg ongeveer 18.”

Hoe lang bestaat Icarus inmiddels, en wat was de achtergrond?

Binnenkort bestaat Icarus 5 jaar. “Weer feest! En weer taart dus,” wordt er lachend geroepen.

Liesbeth: “Het is ontstaan door René, een jongeman die graag met computers wilde werken, en daar ook de cognitieve mogelijkheden en vaardigheden voor had. Maar geen dagbesteding kon vinden die bij hem paste. Daarom heeft zijn familie dat om hem heen opgebouwd, in Culemborg. Er was zoveel animo voor, dat ze al snel gingen uitbreiden.

“Vervolgens deden we mee aan een prijsvraag bij de gemeente Zeist, voor nieuwe dagbestedingen. En die wonnen we. Op die manier is de samenwerking met Abrona ontstaan, waar wij hier nu deze ruimte van huren. In mei 2022 bestaan wij hier in Zeist 4 jaar. We begonnen met een heel klein groepje, weet je nog Asmae? Dat we dachten, wat gaan we eigenlijk doen? Maar.. al vrij snel kregen we klanten. Als eerste de kinderboerderij in Zeist. En daarna nog wat andere opdrachten vanuit ons netwerk. Toen bleek eigenlijk dat we heel goed zijn in het maken van websites. En zo ging het verder…

Er is heel veel animo voor. Nieuwe deelnemers én opdrachten komen eigenlijk vanzelf. Het is wel belangrijk dat onze klanten flexibel zijn qua deadline. We kunnen een heel professionele website bouwen, maar leggen geen druk op onze deelnemers. Nu de website van Balans is afgerond, zijn we wel weer op zoek naar een nieuwe opdracht!”

Hoe is de werksfeer, is het leuk met elkaar?

Soumia: “De werksfeer is heel goed en prettig. Iedereen kan het goed met elkaar vinden en het is altijd erg gezellig hier. Als er een nieuwe deelnemer bijkomt, wordt die gewoon heel snel opgenomen in de groep. We doen ook leuke dingen samen. In de week voor de zomervakantie gaan we altijd even gezellig lunchen met elkaar bijvoorbeeld.” Asmae is een tijdje geleden doorgestroomd naar een baan en werkt nu bij ExceptionAll. Een bedrijf die voor grote zorgorganisaties zorgt voor een goed werkende IT. “De kennis en ervaring die ik hier bij Icarus heb opgedaan heeft daarbij wel geholpen. Hier deed ik alles rondom website bouw, van het technische stuk tot ook de vormgeving. Dat doe ik in mijn nieuwe baan ook nog wel, ik heb laatst nog een webshop gemaakt. Dat vind ik leuk om te doen. Maar ik mis Icarus wel en ben er dan ook nog vaak te vinden.”

Soumia en Asmae kennen elkaar al heel lang. Soumia wilde wél echt websites leren bouwen en kwam via Asmae bij Icarus terecht. En nu kan ze dat dus ook.

Toen Asmae wegging, namen Soumia, Vildan en Selina het van haar over. De betrokkenheid bij de bouw van de website was onder andere te merken aan de mailtjes die we bij Balans buiten werktijd soms nog kregen. De betrokkenheid bij de bouw van de website was onder andere te merken aan de mailtjes die we bij Balans buiten werktijd soms nog van Vildan kregen. “Ja, dat was in de Coronatijd,” zegt Vildan. “ Toen werkten we natuurlijk thuis en zag ik dat op mijn computer binnenkomen. En dacht ik ach, ik doe het meteen wel even. Ik heb er in die tijd thuis wel wat kritiek op gehad dat ik ’s avonds om 22.00 uur nog achter de computer zat om aan jullie website te werken hoor! Nu probeer ik er wel wat meer afstand van te houden. Dat als ik hier weg ga, dat ik dan wel echt klaar ben.”

Soumia heeft in de coronatijd ook heel veel thuis gewerkt. “Maar ik kreeg niet echt commentaar daarop, ik wist wel dat ik op een gegeven moment echt moest stoppen. Ik ben ook best wel snel in de taken die ik moet uitvoeren, dus ik was op een gegeven moment dan ook wel klaar.”

Karin: “Nou, inderdaad! Jullie allemaal trouwens. Dan stuurde ik een hele lijst met dingen waarbij ik echt dacht nou, daar zijn ze wel een tijdje mee bezig. En dan kreeg ik eind van de dag een mailtje dat alles af was!”

Hoe zijn de doorgroeimogelijkheden. Kun je hier opleidingen volgen bijvoorbeeld?

Liesbeth: “Er is de Icarus Academy, daar staan verschillende leerlijnen op, met daaraan certificaten gekoppeld. Er is een cursus WordPress. Maar ook HTML CSS kun je leren, programmeren en er komt een cursus Gamedevelopment op. Maar hier in Zeist is iedereen meer op webdesign gericht. Nieuwe deelnemers kunnen hier alles leren. Je hoeft niet al kennis te hebben voor je bij Icarus kunt starten.” Soumia en Asmae wisten helemaal niets van websites bouwen voordat zij bij Icarus kwamen. Asmae had zelfs helemaal geen interesse, zij wilde Gamedesign doen! Daar is dus nu een cursus voor, maar Asmae grinnikt dat ze nu weet dat Gamedesign niet haar ding is.. Ze heeft nu ontdekt dat ze websites bouwen veel leuker vindt! Het leuke hier bij Icarus vond ze, dat ze hier ook vrijwilliger was en deelnemers begeleidde. Ze heeft persoonlijke begeleiding gestudeerd, dus dat was een leuke combinatie.

Ook nu met haar nieuwe baan. Het bedrijf waar zij 32 uur per week werkt, Exceptionall, werkt voor een organisatie genaamd Pameijer. Zij hebben een dagbesteding voor jongeren met autisme en ADHD waar Asmae ze begeleid. Ze vindt het zo leuk om te doen, dat het voor haar niet voelt als werk.

Maar ze vind het ook heel leuk om te reizen. Dat heeft ze dan ook veel gedaan. Op haar (natuurlijk zelfgebouwde website Rollonadventures vertelt ze hierover. Kijk dus snel op haar website en volg haar op social media!

Liesbeth is enorm trots dat Asmae is uitgestroomd naar een baan. Het is niet het primaire doel van Icarus dat deelnemers uitstromen naar werk of een andere vorm van dagbesteding, maar als iemand daar zelf naartoe wil werken, dan is dat fijn als dat lukt!

Hoe moeilijk of makkelijk was het om de website van Balans te bouwen?

Soumia laat weten dat het even lastig was om erin te komen, ook omdat ze het overnam van Asmae. Maar toen ze eenmaal wat meer informatie kreeg ging het beter. Niet dat ze dacht ‘Waar ben ik aan begonnen’. Asmae vult daarop aan dat zij en Liesbeth dat wel hebben gedacht in het begin. Vooral met die zoekfuncties. Dat was zo moeilijk om dat goed te krijgen. ‘Hoe gaat ons dat ooit lukken,’ dachten ze toen. De website van Balans is de grootste die Icarus ooit gemaakt heeft. Maar hoewel het een enorme klus was, zouden ze het zo opnieuw doen! Soumia vult aan: “Ik heb van het bouwen van jullie website wel echt heel veel geleerd. Wat er allemaal mogelijk is. We gingen gewoon op zoek om oplossingen te bedenken als jullie met een vraag kwamen.”

De samenwerking met Balans, hoe was dat?

Soumia: “Dat ging prima hoor. In het begin ging het wat stroef en moesten we soms lang wachten. Maar op een gegeven moment hebben we helemaal de modus gevonden. Toen we de lijntjes wat korter hielden en alles via Karin liep.” Karin was wel blij toen Jazz erbij kwam. Die had al kennis van websites ontwikkelen en kon daardoor helpen, overnemen en uitleggen. Voor Balans was het hele project ook enorm leerzaam!

Wat zou je achteraf anders doen?

Liesbeth: “In het begin waren we teveel betrokken bij jullie interne proces om de structuur van de website te bedenken. Dat maakte het lastig om goed te begrijpen wat jullie precies van ons wilden. Wij wilden gewoon iets zichtbaars maken waar we over konden praten.” Ook voor Karin ging het veel meer leven op het moment dat er ‘iets was’. Dat ‘iets’ is inmiddels een prachtige en heel functionele website geworden. Waar zowel Icarus als Balans heel erg trots op zijn! Liesbeth: “En dat we moeten zorgen dat de verwachtingen over en weer duidelijk zijn. Wij kunnen veel, maar we kunnen niet toveren natuurlijk. De bedoeling was dat we een half jaar bezig zouden zijn en dat is anderhalf jaar geworden. Maar, met een geweldig resultaat waar we allemaal enorm trots op zijn!”

Gelukkig blijven we met elkaar samenwerking. Icarus Culemborg host onze website. En team Zeist staat ons nog steeds met raad en daad bij. Ook zijn we altijd welkom voor een kopje koffie als we in de buurt zijn. Natuurlijk het liefst met een grote taart!

Heeft jouw organisatie een (nieuwe) website nodig? Neem dan gerust contact op met Icarus. Wij bevelen ze van harte aan!

Related Posts

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.