Scroll Top

Surfvertrouwen

TEKST SUZANNE VAN DEN BROEK

Suzanne van den Broek (44) is opgeleid als ontwikkelingspsycholoog en oprichter van het Surf Project. Deze stichting geeft sinds 2014 surfles aan kinderen met autisme, down of adhd. In bijna tien jaar tijd is het Surf Project uitgegroeid van één locatie in Zandvoort met acht deelnemers en zestien vrijwilligers, naar vier locaties waar tweehonderd kinderen surfen onder begeleiding van meer dan vierhonderd vrijwilligers. Contact: [email protected]

Prikkels

Dailin klampt zich op het strand vast aan haar moeder. Ze durft niemand aan te kijken en vindt alles ‘nieuw’ dus ‘eng’. Was dit wel een goed idee? Haar opgeven voor surflessen? Een meisje van dertien met angst en autisme overgeleverd aan de prikkels van een onstuimige zee en de elementen.
Tijdens de intake met het Surf Project is besproken wat Dailin nodig heeft. Haar vaste begeleider kan deze informatie nu goed gebruiken om haar, stapje voor stapje, toch te laten aansluiten bij de uitleg van de surf-instructeur. Met ondersteuning van pictogrammen vertelt hij wat ze die les gaan doen. Dailin wordt nieuwsgierig.

Voorspelbare situatie

Recent onderzoek wijst uit dat kinderen zoals Dailin niet altijd gebaat zijn bij het weghouden van alle prikkels. Veel belangrijker is het creëren van een voorspelbare situatie waarmee ze een succeservaring kunnen opdoen. Het opgebouwde zelfvertrouwen vormt vervolgens de basis waarmee kinderen met prikkels om kunnen gaan.
In de aanpak van het Surf Project staan voorspelbaarheid en veiligheid centraal. De kinderen surfen elke les met dezelfde, getrainde begeleider. We werken volgens een vast lesprogramma en de teams zijn klein en
overzichtelijk. Onze focus ligt op wat een kind wél kan in plaats van op de beperking. We houden rekening met ieders gebruiksaanwijzing en ontdekken samen wat er in de golven kan ontstaan. Het doel is om een succes-ervaring op te doen en daarmee zelfvertrouwen te ontwikkelen. Dit werkt door in zee én in het dagelijks leven van de kinderen.

Angst overwonnen

De moeder van Dailin is overtuigd: ‘Mijn kind is door het surfen zo ongelooflijk veranderd. Van een angstig meisje met een doodswens naar jongvolwassene met zelfvertrouwen en een baan. Dat had geen enkele therapie voor elkaar gekregen.’Het lukt Dailin al tijdens die eerste les om te staan op haar surfboard. Als ze het water uitkomt is ze laaiend enthousiast. Zes jaar later geeft Dailin aan dat surfen heel veel heeft betekend in haar leven. Het begin was spannend, maar ze is doorgegaan en heeft talent. Ze heeft haar angst overwonnen. De metafoor ‘met vallen en opstaan’ gebruikt ze regelmatig in haar leven. Sinds 2022 is ze als vrijwilliger zelfs onderdeel van het vaste team en ontvangt ze nieuwe kinderen bij de aanmeldtafel.

Lees hier meer over het Surf Project, het wetenschappelijk onderzoek naar het positieve effect van golfsurfen op kinderen met autisme, down of adhd of om je aan te melden als vrijwilliger of deelnemer.

Dit artikel verscheen eerder in Balans Magazine 3 2023. Wil je ook ons magazine ontvangen? Word dan nu lid. Bekijk hier de voordelen.

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.