Scroll Top
126

Te weinig BSO-plekken voor kinderen met een ondersteuningsvraag

Er zijn te weinig plekken op de Buitenschoolse Opvang (BSO) voor kinderen die wat extra of andere ondersteuning nodig hebben. Dit vertelde Joli Luijckx van Balans op 18 september ’23 in het jeugdjournaal en de NOS-journaals.

BSO + en inclusieve BSO

Het kan hier gaan om BSO+ of BSO-extra plekken. Of een reguliere BSO waar ook kinderen met een ondersteuningsvraag welkom zijn, en de kennis en capaciteit aanwezig is om deze kinderen te bieden wat zij nodig hebben om op de BSO een leuke middag te hebben.

Noodgedwongen minder werken

Balans hoort regelmatig van ouders dat zij omdat er in de buurt geen passende BSO-plek is minder moeten gaan werken, of zelfs helemaal hun baan opzeggen omdat zij zelf hun kind na schooltijd moeten opvangen. Ouders die deze keuze noodgedwongen moeten maken krijgen zo naast hun extra zorgtaak vanwege de ondersteuningsvraag van hun kind ook nog te maken met inkomensverlies

Leerlingenvoer brengt lang niet altijd naar de BSO

Ook horen we nog steeds problemen met het vervoer naar de BSO. Kinderen worden vanuit het speciaal onderwijs met leerlingenvervoer vanaf hun huisadres naar school gebracht. Regelmatig wordt daarbij de regel gesteld dat kinderen uit school alleen naar hetzelfde adres gebracht mogen worden als waar zij die ochtend voor schooltijd zijn opgehaald. Dan hebben ouders zelfs als ze een passende BSO-plek hebben alsnog geen passende opvang omdat ze het vervoer niet geregeld krijgen.

Oproep aan gemeenten

Balans roept net als de belangenverenigingen in de kinderopvang gemeenten op te zorgen voor meer passende BSO-plekken

Kijk hier het item in het jeugdjournaal terug

Related Posts

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.