Scroll Top

De baas worden over je tijd en leren als een pro!

Tekst Robine Kroon-Zijderhand & Tineke van der Klink-Bouwens van lerenlerennederland

Je brein is een fantastisch orgaan. Het heeft allerlei functies om jou te helpen met de dingen die je moet doen. Dat noem je executieve functies. Executieve wattes? horen wij je denken. Die moeilijke woorden mag je meteen vergeten. Het is een verzamelnaam voor vaardigheden die jou helpen bij alles wat je moet doen. Dit artikel gaat over de vaardigheden: timemanagement (kunnen inschatten hoeveel tijd je hebt) en metacognitie (terugkijken hoe je het gedaan hebt).

Te veel te doen, te weinig tijd

Heb je ooit het gevoel gehad dat je te veel te doen hebt en te weinig tijd? Of dat je iets probeert te leren, maar het wil maar niet in je hoofd blijven zitten? Dit heeft alles te maken met timemanagement en metacognitie. Twee functies die je kunnen helpen de baas te worden over je tijd en te leren als een pro!

De kunst van timemanagement

Timemanagement helpt jou om je dag te organiseren zodat je genoeg tijd over hebt voor bijvoorbeeld je schoolwerk, hobby’s, sport, en natuurlijk chillen met je vrienden. Timemanagement gaat niet alleen over het plannen van je taken, maar ook om slim te kiezen wat je doet en wanneer je dingen doet om het meeste uit je dag te halen.

Meer vrije tijd over

Stel je voor dat je je favoriete game speelt waarbij je opdrachten moet voltooien binnen een bepaalde tijd. Timemanagement helpt je om die opdrachten goed uit te voeren, waardoor je meer ‘vrije tijd’ overhoudt. Door te bedenken wat belangrijk is en afleidingen te weerstaan, kun je jouw ‘dagelijkse opdrachten’ snel en handig tot een goed einde brengen.

Tip: Zorg ervoor dat je pauzes neemt om te ontspannen en op te laden!

En wat is metacognitie dan?

Metacognitie is eigenlijk je vermogen om na te denken over je eigen denken. Klinkt een beetje gek, vind je niet? Het is eigenlijk supercool! Het helpt je te begrijpen hoe je leert, onthoudt en problemen oplost. Door metacognitie word je je bewust van je eigen leerproces. Je leert herkennen wanneer je je schoolwerk echt begrijpt en wanneer je meer tijd moet besteden aan een bepaald onderwerp. Dit is niet alleen superhandig voor school, maar voor alles wat je in het leven wil leren!

Word een tijd-held en gedachten-detective!

Nu je weet wat deze functies zijn, hoe word je dan nog beter in tijd beheren en denken over je denken?

Maak een weekschema en kleur je dag! Gebruik kleuren om verschillende activiteiten in je schema aan te geven. Vul in wanneer je naar school gaat, eet en slaapt. Voeg daarna je huiswerk toe en vergeet niet tijd in te plannen voor ontspannen! Kleur alles blauw voor school, rood voor huiswerk, groen voor speeltijd, enzovoort. Zo zie je in één oogopslag hoe je dag eruitziet.

De gedachtenwolk. Neem elke dag vijf minuten om op te schrijven wat je hebt geleerd en hoe je het hebt geleerd. Vond je iets moeilijk of juist makkelijk? Schrijf ook op waar je ontzettend trots op was.

Door deze oefeningen te doen word je niet alleen beter in timemanagement en metacognitie, maar zul je ook ontdekken hoe leuk leren kan zijn! Download een handige weekplanner en de gedachtenwolk hier, om zelf uit te printen!

 

Dit artikel verscheen eerder in BalansKIDS 1-2024. Wil je ook ons magazine ontvangen? Word dan nu lid. Bekijk hier de voordelen.

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.