Scroll Top

Een taak beginnen en afmaken

Je brein is een fantastisch orgaan. Het heeft allerlei functies om jou te helpen met de dingen die je moet doen. Dat noem je executieve functies. Executieve wattes? horen wij je denken. Die moeilijke woorden mag je meteen vergeten. Het is een verzamelnaam voor vaardigheden die jou helpen bij alles wat je moet doen. Dit artikel gaat over de vaardigheden: taakinitiatie (een taak beginnen) en volgehouden aandacht (de taak afmaken).

Superkrachten

Stel je eens voor dat je echte superkrachten had waarmee je elke taak kon doen en nooit afgeleid raakte terwijl je bezig was. Dat zou toch geweldig zijn, nietwaar? Die superkrachten heten taakinitiatie en volgehouden aandacht.

Taakinitiatie betekent dat je zelf begint aan een activiteit of een taak zonder dat iemand je hoeft te vertellen dat je het moet doen. Stel je voor dat je je kamer moet opruimen. Als je vanzelf begint met het oppakken van speelgoed en het opruimen van je boeken, zonder dat iemand je dat zegt, dan gebruik je taakinitiatie.

Volgehouden aandacht gebruik je om je heel goed te concentreren op iets voor een lange tijd, zelfs als er afleidingen zijn om je heen. Denk aan het lezen van een spannend boek of het maken van een puzzel. Als je gefocust in je boek blijft lezen of blijft nadenken over hoe de puzzelstukjes passen, dan gebruik je volgehouden aandacht.

Hier zijn wat tips die je kunnen helpen taakinitiatie en volgehouden aandacht te versterken:

  1. Begin met een taak die je leuk vindt . Als je plezier hebt, is het gemakkelijker om te beginnen en door te gaan.
  2. Stel een timer in voor jezelf wanneer je aan een taak begint. Probeer je te concentreren op de taak totdat de timer afgaat. Het zal je helpen om gefocust te blijven.
  3. Bedenk een kleine beloning voor jezelf als je een taak helemaal afmaakt. Het kan iets eenvoudigs zijn, zoals een extra traktatie of wat speeltijd.
  4. Schrijf alle stappen van de taak op in een checklist. Het afvinken van elke stap geeft je een gevoel van voldoening en motiveert je om door te gaan.
  5. Als je merkt dat een taak te moeilijk is, vraag dan om hulp. Er is niets mis met hulp vragen en het zal je helpen om verder te komen.
  6. Zoek een rustige plek om aan je taak te werken, zonder te veel afleidingen. Dit zal je helpen je beter te concentreren.
  7. Als een taak te groot lijkt, deel het dan op in kleinere stukjes. Werk aan één stukje tegelijk en voordat je het weet, is de hele taak voltooid.
  8. Soms kan een taak wat langer duren dan je denkt. Wees niet te streng voor jezelf en geef niet op als het niet meteen lukt.
  9. Stel jezelf voor hoe fijn het zal voelen als je de taak voltooit. Visualiseer jezelf als een trotse superheld met een grote glimlach op je gezicht!

Oefenen!

Hoe vaker je oefent met taakinitiatie en volgehouden aandacht, hoe beter je wordt. Onthoud dat iedereen soms moeite kan hebben met taakinitiatie en volgehouden aandacht. Dat is normaal!

Quiz

1 Wat betekent taakinitiatie?

a) Starten van een taak zonder dat iemand het zegt.
b) Het plannen van een feestje.
c) Een superkracht die niet bestaat.

 2. Wat is volgehouden aandacht? 

a) Een taak meteen opgeven als het moeilijk wordt.
b) Je concentreren op je taak en niet afgeleid worden.
c) Eindeloos rondrennen zonder doel.

3. Hoe kun je taakinitiatie en volgehouden aandacht ontwikkelen?

a) Door te geloven in jezelf en een plan te maken. 

b) Door de taak halverwege op te geven. 

c) Door te wachten tot iemand je vertelt wat je moet doen. 

1 (a) 2 (b) 3 (a).

Dit artikel is geschreven door Robine Kroon-Zijderhand en Tineke van der Klink-Bouwens van Leren Leren Nederland (lerenlerennederland.nl). In het volgende nummer van BalansKIDS schrijven zij een artikel over de functies doelgericht doorzettingsvermogen en flexibiliteit.

Dit artikel verscheen eerder in BalansKIDS 3 2023. Wil je ook ons magazine ontvangen? Word dan nu lid. Bekijk hier de voordelen.

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.