Scroll Top

‘Ik wilde zo graag praten, maar het lukte gewoon niet’

Toen Alison Bos (nu 17 jaar) selectief mutisme had zat ze op de basisschool. In haar eindexamenjaar op de middelbare school schreef ze er haar profielwerkstuk over. En deelt ze haar persoonlijke ervaringen.

Alison: ‘Het heeft van groep één tot eind groep zeven geduurd. Dit is een periode voor een kind waar je wel weet wat je hebt, maar niet de achtergrond van selectief mutisme weet. Ik vond het dan raar dat ik al deze therapieën kreeg en andere kinderen juist niet. Ik had periodes waar ik zo graag wilde praten, maar dan lukte het gewoon niet. Nadat ik dat had overwonnen heb ik dit gedeelte gauw weg gestopt, omdat ik niet goed wist wat ik had en het niet echt bekend was bij iedereen. Door dit onderzoek wil ik mijn verhaal delen, waardoor ik anderen hierbij kan helpen, maar kan ik ook dit stukje in mijn leven goed achter me laten. Hierdoor geef ik andere mensen informatie over deze wat onbekende angststoornis, maar zoek ik voor mezelf ook informatie op die ik niet eens wist. Angststoornissen kun je je hele leven houden of kunnen na een paar weken weer verdwijnen. Toch kan het je leven wel beïnvloeden op een bepaalde manier. Of dit ook het geval is bij selectief mutisme is nooit duidelijk geweest bij mij. Daarom wilde ik er graag onderzoek naar doen om eens te weten of het mijn leven heeft beïnvloed of dat ik net als andere kinderen een ‘normale’ opvoeding heb gehad.’

Lees hier het volledige profielwerkstuk van Alison 

Lees hier de brochure die Alison maakte voor leerlingen met selectief mutisme

Lees hier de brochure die Alison maakte voor ouders van kinderen met selectief mutisme

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.