Scroll Top

Je kunnen aanpassen en niet opgeven 

Je brein is een fantastisch orgaan. Het heeft allerlei functies om jou te helpen met de dingen die je moet doen. Dat noem je executieve functies. Executieve wattes? horen wij je denken. Die moeilijke woorden mag je meteen vergeten. Het is een verzamelnaam voor vaardigheden die jou helpen bij alles wat je moet doen. Dit artikel gaat over de vaardigheden: flexibiliteit (je kunnen aanpassen) en doelgericht doorzettingsvermogen (niet opgeven).

Stel je voor dat je een rubberen elastiekje bent. Als je het uitrekt, wordt het langer. En als je stopt met trekken, keert het terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Dat is flexibiliteit! Flexibiliteit betekent ook dat je je makkelijk kunt aanpassen aan nieuwe situaties. Stel je voor dat je met je vrienden speelt en plotseling gaat het regenen. In plaats van boos te worden, bedenk je snel een spelletje dat je ook binnen in huis kunt doen.

Doelgericht doorzettingsvermogen gaat erover dat je niet opgeeft, zelfs niet als iets moeilijk is. Stel je voor dat je een nieuwe fiets krijgt, maar je weet nog niet hoe je moet fietsen. In het begin val je misschien een paar keer maar je geeft niet op. Je blijft oefenen tot je het onder de knie hebt. Dat is doelgericht doorzettingsvermogen!

Elk brein is uniek

Sommige kinderen hebben een brein dat net een beetje anders werkt. Dat noemen we neurodiversiteit. Misschien denk je sneller, of heb je speciale manieren om dingen te onthouden. Of misschien vind je bepaalde geluiden, lichten of smaken niet fijn. Dat is oké! Iedereen is anders, en dat maakt de wereld juist zo interessant.

Voor kinderen met neurodiversiteit kan het soms extra belangrijk zijn om te werken aan flexibiliteit en doorzettingsvermogen. Want als dingen anders gaan dan verwacht, kan dat extra uitdagend zijn. Maar nu je dit weet kun je elke uitdaging aan.

Onthoud dat iedereen uniek is. Sommige dingen lijken misschien moeilijker voor jou dan voor anderen. Maar dat betekent niet dat je het niet kunt leren! Met flexibiliteit en doorzettingsvermogen kun je bergen verzetten. Dus blijf proberen!

Raadsels

Raadsels zijn een leuke manier om doelgericht doorzetten te oefenen. Lees het raadsel en probeer het juiste antwoord te vinden zonder meteen te spieken.

Uitdagende oefeningen

Kies iets dat je echt wil kunnen (zoals een nieuwe truc op je skateboard of een moeilijk woord spellen) en oefen elke dag een beetje. Zelfs als het soms misgaat, blijf proberen! Dat is hoe je doorzettingsvermogen opbouwt.

Teken twee verschillende wegen naar je favoriete plek (zoals een speeltuin, school, het huis van een vriend). Eén weg moet recht en makkelijk zijn en de andere is kronkelig en heeft veel obstakels (zoals een omgevallen boom, een grote plas water).

  • Wat zou je doen als je de obstakels tegenkomt?
  • Schrijf twee manieren op hoe je de obstakels kunt overwinnen of vermijden.

Denk aan iets dat je echt graag wil leren of bereiken.

  • schrijf op wat je wil leren of bereiken.
  • Maak een lijst van drie stappen die je kunt nemen om je doel te bereiken.
  • Hoe zou je je voelen als je je doel hebt bereikt?

Dit artikel is geschreven door Robine Kroon-Zijderhand en Tineke van der Klink-Bouwens van Leren Leren Nederland (lerenlerennederland.nl). In het volgende nummer van BalansKIDS schrijven zij een artikel over de functies timemanagement en metacognitie.

Dit artikel verscheen eerder in BalansKIDS 4-2023. Wil je ook ons magazine ontvangen? Word dan nu lid. Bekijk hier de voordelen.

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.