Scroll Top

Oefening baart niet altijd kunst

Katrien Horions is moeder van een tienjarige creatieve maakster en spring-in-het-veld met dyslexie. Je leest hun verhalen op logiko.be/logiko-verhalen. Katrien is ook logopedist met een passie voor kinderen, jongeren en volwassenen met leerstoornissen en senior docent bij Academie Logopedie van Zuyd Hogeschool, van waaruit de website dyslexiehulpmiddelen.com ontwikkeld werd. Daarnaast is zij lid van de stuurgroep Dyslexie Centraal.

Barrières wegwerken

‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!’ Ook al zou deze quote nooit uit de mond van Pippi Langkous, noch uit de pen van Astrid Lindgren gerold zijn, gebruik ik hem weleens. Dat doe ik sinds we hem in een project omtrent dyslexiehulpmiddelen inzetten om zorg- en onderwijsprofessionals over barrières heen te brengen en zo met leerlingen met dyslexie aan de slag te gaan met hulpmiddelen.
Voor mezelf en ook voor mijn dochter – die een hoog Pippi Langkous-gehalte én dyslexie heeft – is het een helpende gedachte. Het herinnert er ons op de een of andere manier aan dat we moeilijke dingen kunnen doen, ook al vinden we die een beetje spannend.

‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!’

Een tijdje geleden gebruikte ik de quote weer in een workshop over het inzetten van dyslexiehulpmiddelen en kreeg ik van een zorgprofessional de opmerking dat ze het niet eens was met de quote. Ik werd ook getrakteerd op enkele verbetersuggesties.
De eerste: ‘Overmoed is nooit goed’, klopt natuurlijk wel. Want stel nu dat je zegt: ‘Ik heb nog nooit een vliegtuig bestuurd, maar ik denk dat ik het wel kan,’ is dat niet meteen helpend voor jezelf en je medepassagiers. Maar als je nog nooit aan je klasgenootjes hebt verteld dat je dyslexie hebt en aan de schoolpoort staat op de dag dat je het wel gaat doen, dan geeft dat kaartje in je broekzak misschien wel een overdosis moed, die je op dat moment nodig hebt om ervoor te gaan.

Geoefend, geoefend en nog meer geoefend

De tweede suggestie was: ‘Oefening baart kunst’. Maar wat als oefening nooit kunst baart? We hebben geoefend en geoefend en nog meer geoefend, maar kunst is het lezen nooit geworden. Kunst is er als ze een potlood in handen krijgt en er zomaar prachtige tekeningen en schetsen op het blad verschijnen. En die kunst ontstaat bij haar zonder oefening of training. Het is er gewoon. Fantastisch, toch? Ik denk dat ik in mijn praktijk ooit weleens tegen ouders gezegd heb: ‘Oefening baart kunst’. Dat ga ik dus maar niet meer doen.
Zoekend naar een alternatief dat in de buurt komt van Pippi’s vermeende woorden, laat ik ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ voorlopig nog maar even hangen in mijn praktijkruimte.

Lees hier meer informatie over dyslexie en over wat hulp van een logopedist daarbij kan betekenen. Ook vind je er nuttige links naar informatie over dyslexie.

Dit artikel verscheen eerder in Balans Magazine 2 2023. Wil je ook ons magazine ontvangen? Word dan nu lid. Bekijk hier de voordelen.

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.