Scroll Top

‘Zoek het op. Dan weet je wat ik heb’

Druk bezochte Balans Familiedag-DCD

Voor alle kinderen die wat onhandig zijn met ‘beweegdingen’ of misschien wel DCD (Developmental Coordination Disorder) hebben. En voor ouders, broertjes en zusjes. Zo luidde de uitnodiging voor de derde Balans Familiedag. Die was niet aan dovenmansoren gericht: zondagmiddag 3 maart waren alle plekjes in de grote zaal van Unieplaza in Culemborg bezet.

Tekst: Chris Reinders, Foto’s: Joep von Berg.

Aan het einde van de show van De Bende van Super-Anders gaat hij dan eindelijk open: ‘de kist’. Het lichtbruine object van om en nabij een meter doorsnee en behangen met een fors hangslot, staat vanaf de start van het optreden door De Bende pontificaal op het podium gestationeerd. De inhoud van de kist moet uiteindelijk het antwoord geven op de vraag wie er in de zaal nu eigenlijk ‘super anders’ is. Met andere woorden: wie DCD heeft en daardoor bijvoorbeeld fijn motorische schoolvaardigheden als schrijven, knippen en knutselen lastig vindt, of meer tijd nodig heeft voor het aan- en omkleden, of minder vloeiend beweegt, maar die door zijn DCD juist andere talenten extra heeft ontwikkeld. Zoals creativiteit. Oplossingen kan bedenken of mooie verhalen kan vertellen.

ERVARINGEN DELEN

Na de oproep aan de aanwezige kinderen om een blik te werpen in de geopende kist, loopt ook Lars (11) na een korte aarzeling van achter uit de zaal naar het podium. ,,Er zit niets bijzonders in, een spiegel”, klinkt het een beetje teleurgesteld als hij zich weer bij zijn ouders en broertje voegt. ,,Maar dat betekent dat jij super anders bent”, glimlacht Marit Hofsteenge richting haar zoon. Zij is met haar man Eric, jongste zoon Niek en Lars vanuit Geldrop afgereisd naar Culemborg. Ze wil tijdens deze bijeenkomst graag ervaringen delen met andere ouders die een kind hebben met DCD, vertelt ze in de pauze.

DE WEG VINDEN

Lars is motorisch ‘minder ontwikkeld’. Ook het aanleren van nieuwe vaardigheden is een probleem, aldus Marit. ,,En dat trekt allemaal een forse wissel op ons gezin.” Met haar man samen heeft ze ‘de weg moeten vinden’ in wat haar zoon nu precies heeft en welke remedie er is. ,,Lars was vergeleken met veel andere kinderen laat met lopen en met fietsen. Dat was natuurlijk een teken aan de wand. Op een Belgische site las ik de kenmerken van DCD en ik herkende meteen mijn zoon. Ik ben vervolgens naar de huisarts gegaan en die stelde inderdaad vast dat Lars DCD heeft. Hij was toen acht jaar.”

OPLOSSINGEN BEDENKEN

Tot groep vijf zat Lars in het reguliere onderwijs, maar inmiddels is hij overgestapt naar speciaal onderwijs. ,,Daarna zag ik hem weer opfleuren. Ja, hij werd gepest op zijn vorige school.” Op de vraag wat Lars ‘super anders’ maakt, antwoordt hij vlot. ,,Ik kan goed vertellen. Over dino’s”, glimt hij. Die zijn absoluut favoriet voor hem, zegt hij enthousiast. En hij is creatief, goed in het bedenken van oplossingen voor zijn situatie, vult Marit aan. ,,De fysio gaf hem onlangs een oefening die hij erg lastig vond. Lars bedacht een alternatief dat hij wel goed kon uitvoeren.”

ZOEK HET OP

Tussen de muziek en de dansjes van De Bende van Super-Anders delen Sarah, DCD-diagnose sinds haar veertiende, en Celine, DCD sinds haar tiende, vanaf het podium hun ervaringen met het publiek. Onder meer over hoe ze erachter kwamen dat ze DCD hebben, over hun nieuw ontdekte talenten en over hun periode op school. Leraren reageerden heel verschillend op haar, vertelt Celine. En ze werd door medeleerlingen gepest. ,,Dat ben ik op een gegeven moment gaan negeren. Ik heb wel hulp gezocht.” Voor Sarah was de start op de middelbare school ‘erg lastig’. Maar die fase kon ze ook weer snel afsluiten, zegt ze. ,,Al vrij snel ging het over van docent naar docent en had ik geen problemen meer.” Ze heeft tot slot nog een waardevolle tip voor de zaal. ,,Als iemand aan je vraagt wat je hebt, geef dan als antwoord aan diegene: zoek het maar op. Dan weet je precies wat ik heb.”

ERVARINGSCIRCUIT

Tijdens de DCD-dag was een ervaringscircuit opgesteld met diverse oefeningen. Onder andere schrijven met een potlood met daaraan een elastiek, snoepje uitpakken met een handschoen aan, chips eten met Chinese stokjes, knippen zonder dat je het papier vast mag houden, een ster tekenen met het voorbeeld in een spiegel, een bekertje water naar de overkant brengen over obstakels. Deze oefeningen waren bedoeld om de ouders, broertjes, zusjes en opa’s en oma te laten ervaren hoe het is om DCD te hebben. De oefeningen leverden heel wat frustraties op. En dat tot plezier van de kinderen met DCD. Een moeder zei: ,,Pff wat vermoeiend en frustrerend. Nu snap ik wat mijn zoon de hele dag doormaakt.“ En een andere ouder: ,,Ik heb wel uitleg gekregen over DCD, maar nu voel ik het ook”.

De Balans Familiedag is een initiatief van Oudervereniging Balans in samenwerking met het DCD Netwerk Nederland. De dag is mogelijk gemaakt door subsidie van het JKF Kinderfonds en het Vaillantfonds.

Balans dankt Floor van Hattum, Gerjanne Reinders, Bram Boaz Mateman, Annelies de Hoop, Jolien van den Houten, Carina de Hek, Heleen Reinders, Jordi van Heeswijk, Annemieke van de Groep, Jurgen Breeman en Claudette Nouris. Door jullie enthousiasme en inzet is deze dag geslaagd.

Superanders DCD-lied

Speciaal voor de DCD-dag werd er door Maya Lievegoed een DCD-lied geschreven: Superanders – Het is DCD! met Jantien & Sarah. Het werd tijdens de show een aantal keer gespeeld en gezongen. Het lied is te vinden op Youtube zodat kinderen het kunnen gebruiken bijvoorbeeld om te laten horen tijdens een spreekbeurt over DCD op school. Extra speciaal!

In het lied zit een saxofoonsolo. Die is gespeeld door Sarah Eggink die DCD heeft. En tijdens de show speelde zij de solo live op haar saxofoon mee.

Medewerking aan de Balans Familiedag DCD

De Bende van Super-Anders o.l.v. Maya Lievegoed met een interactieve show.

Sarah Eggink (19), student conservatorium Utrecht,  en Celine van Duin (24), student HBO van Jong en DCD (Instagram) en DCD door de ogen van Jongeren (Facebook) deelden hun ervaringen

Sint Maartenskinderkliniek, Vlog4Succes kampweek voor kinderen met DCD: [email protected]

Radboud Universiteit Nijmegen, Jessica Lust enTaha Yassine, onderzoek gamen en DCD

Revalidatie Friesland, Poster Renee heeft DCD en boekje DCD snap dat dan!

InKaart, register voor kinderen en volwassenen met ondersteuningsvragen en/of ontwikkelingsproblemen waaronder DCD en hun ouders.

Informatie over DCD: te vinden in het DCD dossier op de website van Balans.

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.