Wij ondersteunen en versterken ouders van kinderen met problemen bij leren en/of gedrag in opvoeding, onderwijs en zorg

Aanhoudende Lichamelijke klachten (ALK) voorheen Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke klachten

Soms heeft een kind of jongere langdurig lichamelijke klachten, maar wordt een somatische of psychische aandoening  uitgesloten. Terwijl de klachten zo ernstig zijn, dat ze het dagelijks leven verstoren. Dan kan er sprake zijn van een somatisch-symptoomstoornis.

Deze klachten zijn ook bekend als ALK, aanhoudende lichamelijke klachten (voorheen SOLK).

Voorbeelden van deze klachten zijn hoofdpijn, buikpijn, pijn in gewrichten, verlamming, dingen vergeten, niet kunnen concentreren, moe of misselijk zijn.

Hierdoor kan een kind of jongere misschien niet naar school, of moet die stoppen met hobby’s. Dit kan een grote impact hebben op het leven van een kind of jongere, en  hun omgeving.

Op de website van het Kenniscentrum kinder- en jeugdpsychiatrie (KJP) vind je meer informatie over Aanhoudende Lichamelijke klachten.

In de praktijkstandaard van het KJP vind je betrouwbare kennis over de beschrijving, diagnose en behandeling van somatisch-symptoomstoornis bij kinderen en adolescenten. De praktijkstandaard is onlangs volledig herzien, zie ook dit bericht van het KJP.

Andere mogelijke oorzaken van lichamelijke klachten

Lees meer over wat er nog meer kan zitten achter lichamelijke klachten of moeilijk gedrag in ons kennisblok ‘Wat zit er achter moeilijk gedrag‘. Stress en (school)trauma kunnen ook lichamelijke klachten veroorzaken. 

 

 

 

Vragen? Bel onze advieslijn, of vul ons contactformulier in.

Zoek op deze website:

  • Categorie

  • Diagnose/Aanleg

  • Leeftijd

  • Regio

  • Documenttype

Deze website is gemaakt door Project Icarus!

Project Icarus is een uitdagende en leerzame plek voor jongvolwassenen met een beperking die zichzelf willen ontwikkelen op het gebied van computers en ICT.

Wil je ook je website laten maken door Project Icarus?