Scroll Top
fabian-albert-KqpoiWI4-00-unsplash-bew

Medische Rijbewijskeuring ADHD TOCH NIET goedkoper

Per 1 januari 2024 zouden ADHD-rijbewijskeuringen goedkoper worden doordat keuringsartsen minder indirecte tijd mochten rekenen. Helaas was dit maar van korte duur. Begin april is de NZa gezwicht voor de bezwaren van een aantal keurende psychiaters en neurologen. De keurende psychiaters mogen nu weer meer dan 15 minuten ‘indirecte tijd’ in rekening brengen voor voorbereiding en opstellen van een verslag.

In de praktijk betekent dit dat er weer woekerprijzen voor de keuringen gerekend mogen worden. Dus let op waar je een afspraak maakt voor jouw rijbewijskeuring.

Er is nog hoop!

Heb je ADHD of autisme en wil je je rijbewijs halen? Dan moet je dit invullen op de gezondheidsverklaring van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). En zul je bericht krijgen van het CBR dat je voor een medische keuring naar een onafhankelijke keuringsarts moet. Deze arts moet verklaren of je rijgeschikt bent. De prijzen voor deze keuringen door een medisch specialist worden in 2024 lager.

Gelukkig is er nog hoop met de aangenomen motie van Kamerleden Agnes Joseph (NSC) en Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA). ‘Stop met de zinloze rijbewijskeuringen voor mensen met ADHD en autisme’, is de oproep in de motie van 3 april 2024. ‘Want psychiaters kunnen veel nuttigere dingen doen en deze mensen kun je gewoon op hun rijvaardigheid beoordelen, net als ieder ander’. Maar tot deze motie daadwerkelijk wordt uitgevoerd, en dat duurt meestal wel even, is het dus raadzaam om goed op te letten en prijzen vergelijken. Tip: op de website Specialistenzoeker.nl vind je op een aantal plekken de organisatie BudgetKeuring. Zij doen ADHD-keuringen voor een vaste prijs van 140 euro.

Hieronder lees je het oorspronkelijke bericht over de rijbewijskeuringen die goedkoper zouden worden.

Alleen nog betalen voor directe tijd

De NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) bepaalt de prijzen die artsen in rekening mogen brengen voor de keuring. Vanaf 2024 mogen keuringsartsen die ADHD- of autisme-keuringen doen alleen nog de ‘directe tijd’ in rekening brengen. Dat is de tijd dat je daadwerkelijk bij de keuringsarts in de spreekkamer bent. De minimale tijd (de basisprestatie) is 15 minuten. Dat is voor deze keuringen meestal lang genoeg. De keuringsarts mag geen toeslagen voor indirecte tijd zoals tijd voor het uitwerken van het verslag of het voorbereiden van de keuring meer doorrekenen voor deze ‘lichte keuringen’.

Hou bij hoelang de keuring bij de arts duurt

In 2024 is het tarief  voor de minimale tijd (basisprestatie) door de NZa gesteld op maximaal €107,60 exclusief 21%btw. Ben je langer dan 15 minuten in de spreekkamer bij de keuringsarts dan mag per 5 minuten €17,93 exclusief 21%. btw in rekening brengen. Hou dus goed bij hoe lang de keuring duurt en controleer dit op de factuur. In 2023 is het maximumtarief nog €245,82 incl. btw. De keuring wordt dus in 2024 een stuk goedkoper. 

Lees voor meer info over de tariefsaanpassing voor de medische lichte keuringen het bericht op de website van de NZa. Staan er toch onterechte toeslagen op jouw factuur? Dan kun je een melding bij de NZa doen.

Meer lezen

Wil je meer lezen over je rijbewijs halen met een ondersteuningsvraag of bijvoorbeeld ADHD, autisme of DCD? 

Lees dan dit artikel uit Balans Magazine: https://balansdigitaal.nl/hoe-haal-je-je-rijbewijs-als-je-speciale-aandacht-nodig-hebt/

En bekijk ook de extra informatie bij dit artikel voor heel veel handige informatie en praktische tips: https://balansdigitaal.nl/kennisbank/ontwikkelingsproblemen/ervaringsverhalen-en-vlogs/extra-informatie-bij-artikel-speciale-autorijlessen-ik-pas-me-constant-aan-de-leerling-aan-balans-magazine-nummer-2/

Related Posts

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.