Scroll Top
fabian-albert-KqpoiWI4-00-unsplash-bew

Medische keuring voor rijbewijs wordt goedkoper

Heb je ADHD of autisme en wil je je rijbewijs halen? Dan moet je dit invullen op de gezondheidsverklaring van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). En zul je bericht krijgen van het CBR dat je voor een medische keuring naar een onafhankelijke keuringsarts moet. Deze arts moet verklaren of je rijgeschikt bent. De prijzen voor deze keuringen door een medisch specialist worden in 2024 lager.

Alleen nog betalen voor directe tijd

De NZa (Nederlandse Zoragautoriteit) bepaalt de prijzen die artsen in rekening mogen brengen voor de keuring. Vanaf 2024 mogen keuringsartsen die ADHD- of autisme-keuringen doen alleen nog de ‘directe tijd’ in rekening brengen. Dat is de tijd dat je daadwerkelijk bij de keuringsarts in de spreekkamer bent. De minimale tijd (de basisprestatie) is 15 minuten. Dat is voor deze keuringen meestal lang genoeg. De keuringsarts mag geen toeslagen voor indirecte tijd zoals tijd voor het uitwerken van het verslag of het voorbereiden van de keuring meer doorrekenen voor deze ‘lichte keuringen’.

Hou bij hoelang de keuring bij de arts duurt

In 2024 is het tarief  voor de minimale tijd (basisprestatie) door de NZa gesteld op maximaal €107,60 exclusief 21%btw. Ben je langer dan 15 minuten in de spreekkamer bij de keuringsarts dan mag per 5 minuten €17,93 exclusief 21%. btw in rekening brengen. Hou dus goed bij hoe lang de keuring duurt en controleer dit op de factuur. In 2023 is het maximumtarief nog €245,82 incl. btw. De keuring wordt dus in 2024 een stuk goedkoper. 

Lees voor meer info over de tariefsaanpassing voor de medische lichte keuringen het bericht op de website van de NZa. Staan er toch onterechte toeslagen op jouw factuur? Dan kun je een melding bij de NZa doen.

Meer lezen

Wil je meer lezen over je rijbewijs halen met een ondersteuningsvraag of bijvoorbeeld ADHD, autisme of DCD? 

Lees dan dit artikel uit Balans Magazine: https://balansdigitaal.nl/hoe-haal-je-je-rijbewijs-als-je-speciale-aandacht-nodig-hebt/

En bekijk ook de extra informatie bij dit artikel voor heel veel handige informatie en praktische tips: https://balansdigitaal.nl/kennisbank/ontwikkelingsproblemen/ervaringsverhalen-en-vlogs/extra-informatie-bij-artikel-speciale-autorijlessen-ik-pas-me-constant-aan-de-leerling-aan-balans-magazine-nummer-2/

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.