Scroll Top
Invloed problemen kind op gezin (gemiddeld) (Demo)

Eerste resultaten In Kaart: impact op het gezin van een kind met een ondersteuningsvraag

Wat zeggen ouders die meedoen aan het In Kaart register over de impact van het hebben van een kind met een ondersteuningsbehoefte? In deze nieuwe column praat projectleider Franca Leeuwis je bij over de ontwikkelingen en tussentijdse resultaten van In Kaart. In Kaart is het register voor mensen met een ondersteuningsvraag of ontwikkelingsproblemen, zoals (een vermoeden van) ADHD, dyslexie of DCD. Ouders kunnen ook meedoen als hun kind geen diagnose heeft, maar er wel zorgen zijn.

Luisteren en praten met onze deelnemers vind ik een van de leukste en meest waardevolle kanten van mijn baan. Het schrijven van deze column voelt een beetje hetzelfde. Het gaat over In Kaart, wat we doen en hoe we ervaringen van ouders omzetten in resultaten waar we iets mee kunnen. Ook zal ik toekomstige columns wat delen vanuit mijn eigen ervaringen als ouder. Maar ik wil ook graag van jullie horen. Wat heb je meegemaakt, wat zijn de grootste uitdagingen, wat is er geweldig aan jouw kind, hoe hou je het vol. Je kunt dit doen door deel te nemen aan In Kaart en een vragenlijst in te vullen. Dan zet je jouw ervaringen in, niet alleen voor jezelf (je krijgt bij In Kaart een terugkoppeling, zodat je meer inzicht krijgt in jezelf of je kind) maar ook voor elkaar (onderzoek, oplossingen op school, in de zorg, op het werk). Want samen komen we verder, denk ik.

In Kaart is opgezet samen met Balans. En met deelnemers. Zij hebben ons verteld waar ze tegenaan lopen in hun dagelijks leven. En waar we dus naar moeten vragen in onze vragenlijsten. Ouders hebben bijvoorbeeld aangegeven dat er een impact is op het hele gezin. Dat zien we ook terug in de voorlopige cijfers. Bijvoorbeeld op de vraag: ”In welke mate beïnvloeden de problemen van uw kind uw gezin/familie in het algemeen?” Antwoorden kon op een schaal van 0 (geen invloed) tot 10 (extreme mate van invloed). Ouders antwoorden, niet onverwacht, gemiddeld een sterke invloed (7). Maar interessant is ook dat de invloed voor sommige ouders beperkt is.

Invloed problemen kind op gezin (gemiddeld) (Demo)
Invloed problemen kind op gezin (verdeling) (Demo)

Let op: Het onderzoek van In Kaart loopt nog, de resultaten die worden afgebeeld zijn voorlopige resultaten.  

Daarom vragen we niet alleen aan ouders om te rapporteren over hun kind maar diepen we ook uit hoe het met henzelf gaat en wat daarbij helpt of hindert. Doe je ook mee? Dan krijg je ook nog eens 50% korting op een Balans lidmaatschap.  

 Als ouder kies je bij In Kaart welke vragenlijsten je wilt invullen. Je mag ook meerdere lijsten invullen, graag zelfs! 

-Over je kind via: In Kaart: aanmelden ouders van kinderen (15-). 

-Over hoe het met jou gaat (veerkracht en burn-out) via: In Kaart: aanmelden ouders (zelf) van kinderen. 

-Over jezelf omdat je een (vermoeden van een) diagnose hebt via: In Kaart: aanmelden 16 jaar en ouder. 

 Volgende keren meer over In Kaart, digitaal opvoeden en positieve kanten van een diagnose.  

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.