Scroll Top
Screenshot 2023-06-28 at 22.41.15 (Demo)

Ontwikkelingen en tussentijdse resultaten van In Kaart

In deze nieuwe column praat projectleider Franca Leeuwis je bij over de ontwikkelingen en tussentijdse resultaten van In Kaart. In Kaart is het register voor mensen met ontwikkelingsproblemen, zoals (een vermoeden van) ADHD, dyslexie of DCD. Ouders kunnen ook meedoen als hun kind geen diagnose heeft, maar er wel zorgen over de ontwikkeling zijn.

Positieve kanten

Zo vlak voor mijn vakantie wil ik het met jullie hebben over de positieve kanten van een classificatie/diagnose zoals ADHD, autisme of DCD. En over dingen die goed gaan in het leven van kinderen waar de ouders zorgen over hebben. Men is geneigd om deze groepen kinderen vooral te benaderen vanuit de klachten of de problemen. En vaak ervaren deze kinderen en hun ouders ook veel obstakels en beperkingen. Toen we begonnen met In Kaart zijn we in gesprek gegaan met een groep ouders van kinderen met neurodiversiteit en/of een beperking. Zij gaven aan dat het inderdaad niet altijd makkelijk is. Dat er veel moeilijkheden spelen. Vaak zijn dit ook problemen met hoe het kind in de maatschappij moet functioneren, die vooral lijkt te zijn ingericht voor het gemiddelde kind (bestaat dat eigenlijk wel?). Daarom vragen we dit ook uit bij In Kaart. We willen bijdragen aan oplossingen en begrip.

Mooi traject

Maar wat deze ouders ons ook vertelden was dat het opvoeden van hun kind hen veel bracht. Dat het ook een mooi traject kan zijn, met een kans om veel te leren over jezelf en bijvoorbeeld meer begrip en compassie bracht voor anderen. Dit hebben we dan ook meegenomen in de vragenlijst van In Kaart. Als u meedoet kunt u vragen invullen, als u wilt, bijvoorbeeld over de ervaren voordelen van een classificatie/diagnose en waar uw kind steun of kracht uit haalt. Zo kunnen we straks ook onderzoek doen naar deze positieve aspecten, zodat we steeds meer leren over hoe de positieve aspecten invloed hebben op het welzijn van de ouders en het kind en hoe we deze kunnen inzetten in de hulp en begeleiding rondom het kind.

Voordelen

In de tussentijdse resultaten zien we dat meer dan de helft van de ouders rapporteert dat hun kind voordelen ervaart van de diagnose. Ook zien we dat bijna 60% van de ouders zelf voordelen ervaart van de diagnose van hun kind. We hebben nog niet voldoende deelnemers om nauwkeurig te kunnen kijken of er verschillen tussen de groepen zitten (ADHD, DCD, dyslexie, autisme, verstandelijke of visuele beperking) maar het lijkt erop dat in de groep verstandelijke en visuele beperkingen minder vaak voordelen worden ervaren.

Korting op een Balans lidmaatschap

Om goed onderzoek te doen naar alle groepen kinderen hebben we veel deelnemers nodig. Doe je ook mee? Dan krijg je ook nog eens 50% korting op een Balans lidmaatschap! Hier lees je meer over deze actie van Balans en In Kaart.

Vragenlijsten

Als ouder kies je bij In Kaart welke vragenlijsten je wilt invullen. Je mag ook beide lijsten invullen, graag zelfs! 

-Over je kind via: In Kaart: aanmelden ouders van kinderen (15-). 

-Over jezelf omdat je een (vermoeden van een) diagnose hebt via: In Kaart: aanmelden 16 jaar en ouder. 

Volgende keren meer over In Kaart, digitaal opvoeden en inzicht door persoonlijke terugkoppelingen.

Lees ook het vorige blog van Franca: ‘Bijdragen aan oplossingen met In Kaart’.

Related Posts

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.