Scroll Top

Tafels leren, zo word je tafelkaart-kampioen!

Marisca Milikowski is psycholoog. Ze weet veel van rekenproblemen en van dyscalculie. Zij helpt kinderen die moeite hebben met rekenen. En ze geeft advies aan juffen en meesters op school. Zo kunnen zij ook hun leerlingen helpen die moeite hebben met rekenen, of met bijvoorbeeld de tafels leren.

Je werkt bij de Rekencentrale. Wat doen jullie daar?

‘We onderzoeken de rekenproblemen van kinderen die rekenen heel moeilijk vinden en misschien wel dyscalculie hebben. En dan zeggen we welke hulp er nodig is.’

Wat vind je het leukste van jouw werk?

‘Ik vind het altijd heel spannend om te zien wat kinderen ondanks hun moeilijkheden tóch kunnen leren.’

Wat zou je willen zeggen tegen kinderen die rekenen niet leuk vinden? Of die het heel moeilijk vinden?

 

 

Tegen deze kinderen zeg ik: Je hebt recht op hulp van school die jou echt helpt! Marije van Oostendorp en ik hebben daar een boek over geschreven.’

Tafels

‘Ik ben een tijdje rekenjuf geweest, speciaal voor de tafels. Op een school zijn altijd kinderen bij wie die tafels maar niet willen lukken. Die kinderen hebben daar veel last van, en hun juffen en meesters ook. Vandaar dat ik daarmee kwam helpen.

Oefenen

Bij mij ging het tafels oefenen zo: we begonnen met een compleet uitgeschreven tafel. Een rij van tien sommen met het antwoord erachter.

Ik pakte mijn stopwatch en zei: ‘Nou Raoul, lees die tafel maar lekker vlot voor. Dus helemaal in woorden: één keer drie is drie, twee keer drie is zes. En dat tot het einde: tien keer drie is dertig.’ Raoul las en ik klokte. Als hij klaar was, stond er een tijd van bijvoorbeeld zestien seconden op mijn stopwatch. Op die tijd gingen we jagen.

Met losse handen

Raoul ging thuis oefenen: met antwoorden erbij én zonder. Zonder antwoorden, dat noemden we ‘met losse handen’. Zoals bij fietsen. Als hij een tafel binnen de twintig seconden met losse handen kon opzeggen, was die tafel binnen. Sticker verdiend! We bleven hem wel oefenen, want zo’n snelle fiets moet je goed onderhouden.

Kampioen van de klas

Dan gingen we verder met de volgende tafel. Hardop zeggen, hardop lezen, tempo maken – je geheugen is er dol op. Het beloont je met betere tijden. Zelfs bij kinderen met dyscalculie lukt het vaak op deze manier. Wij hebben een keer een meisje geholpen die het zo goed had geleerd dat ze kampioen van haar klas werd in tafelsommen en deelsommen. Thuis had ze heel vaak met haar moeder geoefend, hardop, elk dag. Ze onthield de sommen op taal. Voor de plus- en minsommen zoals 8+5 en 12-4 had ze wel nog altijd haar vingers nodig.

Pechvogel

Maar er zijn pechvogels die de tafels nooit goed genoeg in hun hoofd krijgen. Dat kunnen kinderen met dyscalculie zijn, maar ook dyslexie. Zo’n pechvogel was Jetske, een meisje met ernstige dyscalculie. Jetske was een enorm snelle teller. Heel precies. Maar de tafels uit haar hoofd leren, dat was niet gelukt.

Steeds ietsje sneller

Wat nu? Jetske moest toch vooruit. Ze moest sommen zoals 12×78 kunnen uitrekenen. Daar kom je tellend, bijvoorbeeld op je vingers, niet uit. Wat ze nodig had was een tafelkaart. En die ging ze dus elke les zelf maken. Ze kreeg een blad met alle tafels erop, zonder antwoorden. Met twee handen ging ze aan de slag. Ze telde met de vingers van haar linkerhand. Haar rechterhand schreef de goede antwoorden op. Elke week deed ze het ietsje sneller. De beste tijd die we bij de Rekencentrale van Jets geklokt hebben, was korter dan drie minuten. Knap! Die tafelkaart hielp haar meer en beter te rekenen. Nu kon ze ook sommen als 7×89 leren oplossen.’

Dit artikel verscheen eerder in BalansKids 4, 2022. BalansKids is ons blad voor en door kinderen. Lees hier hoe je je op BalansKids kunt abonneren. 

Meer lezen?

Beijk dan ook dit artikel uit BalansMagazine 4, 2022: ‘De weg omhoog bij dyscalculie’.

Dit artikel verscheen eerder in BalansKids 4, 2022. BalansKids is ons blad voor en door kinderen. Lees hier hoe je je op BalansKids kunt abonneren. 

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.