Wij ondersteunen en versterken ouders van kinderen met problemen bij leren en/of gedrag in opvoeding, onderwijs en zorg
Home / Kennisbank / Kennisbank: Onderwijs / Kennisbank: School zoeken / Wanneer speciaal en wanneer regulier vo? Welk type school?
Het liefst willen alle ouders dat hun kind in het reguliere voortgezet onderwijs (vo) kan meedraaien, en het kind zelf wil dat ook het liefst. Als het kind dat aankan is dat het beste! Maar dat is niet altijd gemakkelijk. Voor sommige kinderen is dat toch te veel gevraagd. Dan is een reguliere school met intensievere ondersteuningsmogelijkheden, of het voortgezet speciaal onderwijs (vso), misschien een betere optie. Om zich te kunnen redden op een reguliere school is het naast het aankunnen van het niveau ook van belang hoe een kind om kan gaan met schooleisen en medeleerlingen.
Op deze pagina zetten we de voor- en nadelen van verschillende typen scholen op een rijtje.
Als je twijfelt, of als een kind weinig ervaring heeft met wat hierboven genoemd staat bij “Wat moet je kind kunnen om zich te redden op een reguliere middelbare school”, dan is vso (voortgezet speciaal onderwijs) wellicht een veiligere optie, of een reguliere school met extra ondersteuning, als die er zijn in jouw omgeving. Je kunt ook onderzoeken of er een school is die een van de maatwerkmogelijkheden kan/wil bieden.
We noemen een aantal voor- en nadelen van een vso vergeleken met een reguliere school. Ze gelden niet altijd allemaal en ze zijn niet voor iedereen even belangrijk, dus kijk goed welke van toepassing zijn voor jouw kind en welke je doorslaggevend vindt.
Vergeleken met een reguliere middelbare school kan een speciale school de volgende voordelen hebben:
Vergeleken met een reguliere middelbare school kan een speciale school de volgende nadelen hebben:
Sommige vso’s zijn gespecialiseerd in externaliserende kinderen, dat wil zeggen kinderen die als ze stress voelen dat meestal naar anderen uiten, verbaal of fysiek, wat de klas verstoort. Andere scholen hebben voornamelijk internaliserende kinderen, dat wil zeggen kinderen die bij stress meestal in zichzelf keren, zich afsluiten voor de buitenwereld (al kunnen ook zij zich bij stress op een externaliserende manier uiten). Zelfs op een school voor internaliserende kinderen komt het dagelijks voor dat de klas verstoord wordt, al zal het gemiddeld minder vaak en minder heftig zijn dan op een school voor externaliserende kinderen. Als je een kind hebt dat zich meestal terugtrekt als hij/zij het moeilijk heeft, dan past het niet op een school met veel externaliserende kinderen.
Bepaal zelf welke voor- of nadelen zwaarder wegen voor jouw kind! Natuurlijk kunnen er ook nog meer specifieke voor- of nadelen voor een bepaalde school zijn, zoals:
Het grote nadeel van particulier onderwijs is dat het duur is: ouders worden geacht €15.000-€25.000 per jaar te betalen. Alleen als er geen ander passend onderwijs voor een kind te vinden is, en alle partijen werken mee, dan is het mogelijk dat (een deel van) de kosten vergoed worden, zie Kan particulier onderwijs vergoed worden als er geen ander passend onderwijs is?
LANDELIJK BUREAU BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik
Nederland
Kvk nummer: 404.80.851
RSIN nummer: 007446871
IBAN: NL76 INGB 0000 507708
Voor inhoudelijke vragen
Ma, di, wo, do.: van 10.00 – 13.00 uur
(030) 225 50 50 via keuzemenu 3
Ma t/m do: van 10.00 – 13.00 uur
(030) 225 50 50
Overige vragen kunt u stellen via het Contactformulier
Adverteren
[email protected]
BalansAdvieslijn:
Contactformulier
Ledenadministratie:
Contactformulier
Volg ons
Deze website is gemaakt door Project Icarus!
Project Icarus is een uitdagende en leerzame plek voor jongvolwassenen met een beperking die zichzelf willen ontwikkelen op het gebied van computers en ICT.
Wil je ook je website laten maken door Project Icarus?