Scroll Top
IMG-20230425-WA0010 (Demo)

Staatssecretaris Van Ooijen organiseert dialoogsessie mentale gezondheid jongeren

Op 6 april 2023 kwam staatssecretaris Van Ooijen met het bericht in het AD dat hij een maatschappelijke discussie wilde starten over het enorm aantal jongeren met psychische problemen. Deze boodschap leverde enorm veel reacties op, waaronder deze reactie van Balans. Vervolgens organiseerde de staatssecretaris op 25 april 2023 een dialoogsessie in de Jaarbeurs in Utrecht. Balans was hier ook bij. Joli Luijckx, Karin Kooreman en advieslijnvrijwilliger Xander.

Kwetsbaar opstellen

De middag startte met het invullen van een kaartje, waarop je een aantal dingen aan kon geven die volgens jou de mentale gezondheid van jongeren zouden kunnen verbeteren. Vervolgens volgde een introductie door de dagvoorzitter en door staatsecretaris Van Ooijen. Die onder andere zei dat ouders zich ook kwetsbaar moeten durven opstellen. En dat ouders zichzelf ook veel opleggen.

Daarna kwam een aantal ervaringsdeskundigen aan het woord. In onze eerdere reactie op het bericht van Van Ooijen, gaven we aan dat niet perse ouders of jongeren zelf altijd op zoek gaan naar psychische hulp, maar dat dat ook regelmatig bijvoorbeeld vanuit het onderwijs wordt ingegeven. Het was dan ook goed om te zien dat er een ervaringsdeskundige dochter (Romy) met haar moeder aanwezig was om hun verhaal te delen. Romy gaf namelijk aan meerdere malen op school om hulp en ondersteuning te hebben gevraagd, maar dat zij die keer op keer niet kreeg en steeds dieper zakte.

‘Vinkjesprobleem’

Vanuit het publiek konden vragen worden gesteld. Daarop reageerden wij vanuit Balans op de opmerking dat ouders zich kwetsbaar moeten durven opstellen en dat zij zichzelf veel opleggen. Wij gaven aan dat er ook heel veel vanuit de maatschappij wordt opgelegd. Je moet als ouder je kind opvoeden, een goede baan hebben, een sociaal leven, noem maar op. En over het kwetsbaar durven opstellen gaven wij aan dat de mogelijkheid bestaat dat als je dat als ouder doet, er zomaar een vinkje achter je naam gezet kan worden, als ‘risico’ voor de ontwikkeling van je eigen kind. En dat we daarom erg blij zijn met het besluit van de staatssecretaris om de Verwijsindex Risicojongeren uit de jeugdwet te schrappen. De staatssecretaris gaf aan het ‘vinkjesprobleem’ en de angst van ouders om hulp te vragen als dat nodig is, te herkennen en begrijpen en daarmee aan de slag te gaan.

Themasessies

Na deze start werd in verschillende sessies aan verschillende thema’s gewerkt. Je werd ingedeeld in een bepaald groepje om daar over verschillende onderwerpen met elkaar aan de slag te gaan. Onderwerpen die de bezoekers vaak noemden en dus ook een gemene deler waren tussen jong en oud en professional niet-professional waren: de moeite die je moet doen om een beetje simpele hulp te krijgen, hoeveel hordes je daarvoor moet overwinnen, de angst voor een ‘vinkje’, de ‘angst’ voor een ‘stempel’ (veel aanwezigen vonden het niet nodig om perse een ‘label’ te moeten krijgen voor je hulp kan krijgen), de druk vanuit de maatschappij vanuit social media bijvoorbeeld, het gebrek aan verbinding met elkaar (al dan niet door digitale invloeden) en eenzaamheid.

Bijeenkomst voor ouders?

Er waren ook veel jongeren aanwezig op deze dag, en dat is goed. Vanuit Balans hebben we wel aangegeven dat ouders uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor hun kinderen. En dat zij vooral voor jongere kinderen een spreekbuis zijn. Daarom hebben wij de staatssecretaris ook verzocht om een bijeenkomst voor ouders te organiseren. Dat werd niet toegezegd, maar deze optie wordt wel overwogen. In ieder geval zullen er meer bijeenkomsten volgen, we houden jullie uiteraard op de hoogte.

Via deze link vind je een videoverslag van de middag op de Linkedin pagina van de staatssecretaris.

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.