Scroll Top
bericht-examens-2-110321-397x181 (Demo)

Slob voert motie certificaatleerlingen Staatsexamens niet uit (Demo)

Na het debat op 25 februari 2020 over het Nationaal Programma Onderwijs waren we bij Balans blij met de twee aangenomen moties ingediend door Paul van Meenen (D66) over de Staatsexamens.  De eerste  motie ging over de ‘duimregeling’  (het weg mogen strepen van het resultaat voor 1 vak bij het examen) voor certificaatleerlingen. De tweede motie over het mogelijk maken van één herkansing bij het Staatsexamen voor certificaatleerlingen.

Balans was blij met deze moties waar we samen met Ouders & Onderwijs   en Ieder(in)   in een gezamenlijke brief aan de woordvoerders onderwijs van de Tweede Kamer om hadden gevraagd. Samen met Ouders & Onderwijs lobbyt Balans, net als vorig schooljaar, voor gelijke kansen voor de certificaatkandidaten. Dat zij wéér geen herkansingsmogelijkheid krijgen vinden wij ongelijkheid voor deze toch al kwetsbare groep leerlingen

Capaciteitsproblemen

De motie-indieners vroegen Minister Slob om een brief met uitleg over hoe de Minister de moties wilde gaan uitvoeren. De tijd dringt immers voor de examens. Deze brief is inmiddels binnen en nogal teleurstellend. Minister Slob zegt in de brief de aangenomen moties niet uit te gaan voeren. Net als vorig jaar is volgens de Minister herkansing voor certificaatleerlingen niet mogelijk vanwege capaciteitsproblemen.  Bij de brief van de Minister zit als bijlage een brief van het College voor Toetsen en Examens (CvtE), wat verantwoordelijk is voor de uitvoering van de Staatsexamens waarin zij nogmaals uitleggen dat de herkansingen niet haalbaar zijn. Lees hier de brief van Slob.

Teleurstellend

Wij vinden dit zeer teleurstellend. Voor het weekend gaven we in een mail aan het CvtE  nog aan graag mee te willen denken over mogelijkheden voor herkansingen. Mogelijkheden die minder capaciteit vragen en mogelijk wel uitvoerbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan een schriftelijke resultaatverbetertoets voor het college-examen of het organiseren van herkansingen op vaste dagen op een beperkt aantal locaties in het land. Het CvtE is helaas niet op onze uitnodiging om mee te denken ingegaan.

Zie ook het bericht van RTL nieuws.

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.