Scroll Top
Actiegroep van VSO naar GVO (Demo)

VSO hoort onder CAO Voortgezet Onderwijs

Petitie van VSO naar GVO aangeboden aan Tweede Kamer

Docenten in het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) vallen onder de CAO van het primair onderwijs. Dat is vreemd, want het werk in het VSO is vakinhoudelijk gelijk aan het werk in het regulier voortgezet onderwijs (VO). Dat het VSO onder het primair onderwijs valt, is ‘historisch ontstaan’ en heeft allerlei gevolgen.

Staatsexamen

Zo krijgen docenten in het voortgezet speciaal onderwijs minder betaald dan hun collega’s in het regulier onderwijs. En is er geen verplichting om op een school voor voortgezet speciaal onderwijs vakdocenten in dienst te hebben. Daarom mogen niet op alle scholen voor voortgezet speciaal onderwijs reguliere eindexamens worden afgenomen. Leerlingen op het VSO moeten dan staatsexamen doen, wat veel zwaarder is dan een regulier examen.

Petitie

Reden genoeg om in actie te komen. De actiegroep ‘Van VSO naar GVO’ wil dat het voortgezet speciaal onderwijs onder de CAO van het voortgezet onderwijs gaat vallen. Zij stelden medio juni 2020 een manifest op, en startten een petitie. Op 2 november 2021 boden zij de petitie aan in de Tweede Kamer in Den Haag. Onder de petitie staan 21.152 handtekeningen. Een fantastische kroon op anderhalf jaar werk van deze actiegroep. Balans steunt deze petitie.

Speech

De voorzitter van de onderwijscommissie nam de petitie in ontvangst en luisterde samen met afgevaardigden van de VVD, D66, PvdA, Groen Links, CDA en de SP naar de speech van de actiegroep. De aanwezigheid van de vele kamerleden is een teken dat dit onderwerp leeft in de Tweede Kamer. Uit de reacties van de aanwezigen maakte de actiegroep op dat hun standpunten breed gedragen wordt.  

En nu?

Het is nu aan de politiek en de nieuwe onderwijsminister om concreet met dit onderwerp aan de slag te gaan. Je kunt steun betuigen door deze poster te downloaden en zichtbaar op te hangen.

Vragen?

Met vragen kun je terecht bij onze advieslijn. Elke werkdag bereikbaar van 10 tot 13 uur op 030-2255050. 

Related Posts

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.