Scroll Top
Schoolbus (Demo)

Problemen met Leerlingenvervoer, kinderen veel te lang onderweg

Vanmorgen had NPO Radio1 terecht aandacht voor de problemen in het leerlingenvervoer. Kinderen, zelfs kinderen tussen de 4 en 7 jaar, zijn vaak extreem lang onderweg naar school en terug.
Lobke Vlaming, directeur van Ouders & Onderwijs vertelde dat de norm voor de maximale reisduur (1,5 uur) omlaag moet. Anderhalf uur per enkele reis is al heel lang. Kinderen komen vaak al moe op school aan.
Ook is het zo dat die norm van anderhalf uur, regelmatig niet eens gehaald wordt. En kinderen dus nog langer onderweg zijn. Balans heeft in het verleden al eerder aandacht gevraagd voor dit probleem. En voor de noodzaak van continuïteit, en om de pedagogische kwaliteiten van vervoerders te verbeteren. Helaas heeft dit tot nu toe niet veel resultaat opgeleverd. Daarom steunen wij Ouders & Onderwijs in hun lobby. Om samen meer te bereiken.

Demissionair minister Arie Slob liet in een reactie weten dat er stappen worden gezet om in de komende 15 jaar toe te werken naar inclusiever onderwijs. Deze reactie is voor de kinderen die nu dagelijks urenlang in een busje zitten, natuurlijk onacceptabel.

Wat moet er gebeuren volgens Balans?

1. Stel de 1,5 uurs norm bij naar maximaal 3 kwartier reistijd. 

2. Zorg voor betere pedagogische vaardigheden bij de vervoerders

3. Zorg dat echt alle mogelijkheden om thuisnabij #passendonderwijs te realiseren worden gebruikt. 

Voor ouders die nú te maken hebben met problemen rondom de reistijd van hun kind, schreven we dit artikel: ‘Wat als mijn kind met leerlingenvervoer heel lang onderweg is naar school’. In dit artikel vind je ook een format voor het indienen van een klacht bij de gemeente. 

Landelijke petitie en oproep Pointer

Inmiddels is een actieve moeder een petitie gestart om het onderwerp bij het ministerie van OCW op de agenda te krijgen. De petitie kun je hier tekenen.

Het programma Pointer is inmiddels een journalistiek onderzoek gestart naar het onderwerp leerlingenvervoer.

Related Posts

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.