Scroll Top
meisje met hand op oor

Ieder kind overal veilig? Rapportage analyse onveilige situaties buitenshuis

Je kind is thuis veilig, maar bijvoorbeeld niet op school. Als ouder kun je dan nergens terecht

Ook buiten de thuissituatie kunnen kinderen onveilig zijn. Balans, vereniging voor ouders, onderzocht ruim 300 meldingen van ouders die zich zorgen maken over de veiligheid van hun kind. Belangrijkste conclusies: Ouders kunnen nergens terecht. Veilig Thuis, de Onderwijsinspectie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzoeken geen individuele meldingen van onveilige situaties buiten de thuissituatie. Op het bestaan van onveilige situaties binnen het onderwijs heerst een taboe. Ouders krijgen na een melding vaak te maken met dwang en drang of zelfs een Veilig Thuis melding. Ouders zijn – terecht –  bang om een melding te doen in verband met represailles.

Meldingen worden niet behandeld

Ouders van kinderen die buiten de thuissituatie in een onveilige situatie zitten, kunnen nergens terecht. Terwijl er wel sprake is van ernstige situaties zoals geestelijk of lichamelijk geweld in het onderwijs of bijvoorbeeld bij de sportclub. Er is nu geen plek waar zo’n melding van ouders of professionals onafhankelijk wordt behandeld en waar daadwerkelijk wordt onderzocht wat er is gebeurd. Dat is de belangrijkste conclusie die Balans, vereniging voor ouders, trekt in de rapportage Ieder kind overal veilig?’, na analyse van de meldingen. Balans pleit daarom voor een onafhankelijke plek waar ouders melding kunnen doen van onveilige situaties die niet in de thuissituatie plaatsvinden. En waar een melding wél leidt tot het in behandeling nemen van de zaak en tot onderzoek, waarheidsvinding en handelen. Deze taak zou bijvoorbeeld kunnen worden uitgevoerd door een nu al bestaande organisatie zoals de Onderwijsinspectie of Veilig Thuis.

100 meldingen binnen 24 uur

In mei opende Balans een meldpunt ‘Hoe wordt er omgegaan met zorgen over de veiligheid van een kind buiten de thuissituatie’. De reacties en de hoeveelheid meldingen die binnenkwamen, waren schokkend. Binnen 24 uur vulden wel 100 ouders het meldformulier in. Maar liefst 81% van de meldingen van onveilige situaties die werden gemeld bij het meldpunt, is onderwijsgerelateerd.

Ouders geven aan dat instanties zoals de Onderwijsinspectie en Veilig Thuis individuele meldingen van klachten niet in behandeling nemen. Er wordt alleen een adviserend gesprek gevoerd. Vervolgens verwijzen instanties naar elkaar door of wordt ouders geadviseerd een klacht in te dienen bij de school, de plek waar de onveilige situatie veelal plaatsvindt.

Ouders krijgen zelf problemen

Iedere school heeft een klachtenprocedure. Ouders durven hier vaak geen gebruik van te maken, uit angst nog meer problemen te krijgen of zelf als oorzaak van het probleem te worden gezien. Deze angst blijkt gegrond. 60% van de ouders die die wél een klacht hebben ingediend bij de school of hun zorg binnen de school hebben besproken, geven aan dat hun melding niet serieus en onafhankelijk in behandeling wordt genomen. Maar liefst 70% van de ouders die wél een melding hebben gedaan bij de school, kreeg hierna problemen. Bijvoorbeeld problemen met de Leerplichtambtenaar, een Veilig Thuis melding of andere drang- en dwangmaatregelen.

Taboe op onveilige situaties veroorzaakt door professionals

Er heerst een taboe op het bespreekbaar maken van situaties die onveilig zijn voor kinderen en die (mede) worden veroorzaakt door professionals in het onderwijs. Toch wordt bij 87% van de meldingen aangegeven dat de professional de onveiligheid (mede) veroorzaakt. Onveilige situaties ontstaan vaak uit onmacht. Onmacht komt óók voor bij onderwijs- of zorgprofessionals. Balans wil dat dit bespreekbaar wordt. En dat er in het Handelingskader kindermishandeling ook stappen worden toegevoegd die genomen moeten worden bij (een vermoeden van) kindermishandeling door een jeugdzorgmedewerker of onderwijsprofessional.

Op 8 oktober 2021 om 16.30 uur geeft onze woordvoerder Joli Luijckx bij Radio EenVandaag (NPO Radio 1) uitleg over het rapport ‘Ieder kind overal veilig?’. Om 18.15 uur zendt EenVandaag op NPO 1 er een uitgebreid nieuwsitem over uit. 

De radiouitzending is terug te luisteren via deze link. Vanaf 36.30 minuten.

De uitzending van EenVandaag is hier terug te kijken. Item start op 25.00 minuten. 

Lees hier het bericht op EenVandaag. 

Joli Luijckx, woordvoerder van  Balans, vereniging voor ouders. 06 36108615 of joli@balansdigitaal.nl

Ons meldpunt staat nog steeds open. Heb jij zorgen over de veiligheid van een kind buíten de thuissituatie? Meld het hier. 

Related Posts

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.