Scroll Top
Hoogbegaafdheid

Balans activiteiten week van de hoogbegaafdheid 5t/m13 maart 2022

Het verspreiden van kennis over hoogbegaafdheid is het doel van de ‘Week van de Hoogbegaafdheid’, dat dit jaar voor de zevende keer plaatsvindt. Hoogbegaafdheid komt overal voor. Ongeveer 2% van de bevolking is hoogbegaafd; dat is 1 op de 50 mensen. 

Alle activiteiten staan vermeld op de kaart van Nederland en België, op www.weekvandehoogbegaafdheid.nl en www.weekvandehoogbegaafdheid.be

Balans activiteiten

Van 5 tot en met 13 maart vind je op onze social media elke dag een post, quote, artikel of filmpje over hoogbegaafdheid.

Podcast

In een podcast (ook beluisterbaar op spotify en google podcasts)  gaan wetenschapper (en oprichter van het Kenniscentrum Makkelijk Lerenden) Willy de Heer, Advieslijn coördinator Jazz Magdelijns en ervaringsdeskundige ouder Karin van Ooijen-Kooreman in op veelgestelde vragen aan onze advieslijn, zoals:  

  • Wanneer moet je een OPP opstellen?
  • Wat als de school niet ‘gelooft’ dat je kind hoogbegaafd is?
  • Lopen hoogbegaafde kinderen sociaal en emotioneel achter?

Live op Facebook: 12 maart 12.30 uur

Daarnaast gaan Jazz, Karin en Willy, samen met een aantal ervaringsdeskundige jongeren, op zaterdag 12 maart van 12.30 tot 13.30 Live op Facebook om al je vragen te beantwoorden.

Volg Balans dus op Linkedin, Twitter, Instagram, Facebook en Youtube! 

Winactie Boeken Willy de Heer

Balans mag 3 boeken van Willy weggeven, namelijk:

 

 

Hoe je kans kunt maken op een boek, hoor je als je de podcast beluisterd! Houd dus onze website en social media in de gaten.

 

Webinar Loek Zonnenberg

Loek Zonnenberg deed onderzoek naar (de noodzaak van) voltijds hoogbegaafdenonderwijs; ‘Situatieanalyse voltijd primair onderwijs voor hoogbegaafden in Nederland’

 

Een greep uit de resultaten: 

Een greep uit de resultaten:  

– 88% ervaarde leerproblematiek, bij 41% (zeer) ernstig vóór overgang naar voltijd HB PO 

 – Bij 92% zijn de leerprestaties (sterk) verbeterd na de overstap naar voltijd HB PO 

 – 88% ervaarde welbevindklachten, bij 50% (zeer) ernstig vóór de overgang naar voltijd HB-onderwijs 

– De voltijd HB-school en ‘peer’ omgeving hebben in bijna alle gevallen positief bijgedragen en bij 88% zelfs (heel) veel. 

Op 8 maart 2022 om 20.00 licht Loek de resultaten van zijn onderzoek toe in een webinar voor Balans!

Je kunt het webinar terugkijken via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=tft3dAdqIy8 

Petitie hoogbegaafdenonderwijs

In navolging van dit onderzoek, is er een petitie gestart om de noodzaak voor voltijd HB-onderwijs onder de aandacht te brengen. De petitie kun je hier bekijken en tekenen: https://petities.nl/petitions/passend-voltijd-onderwijs-voor-hb-kinderen?locale=nl 

Onderzoek Willy de heer regio Groningen

In opdracht van het Samenwerkingsverband Groningen, doet Willy de Heer onderzoek naar hoogbegaafde leerlingen die zijn uitgevallen uit het reguliere basisonderwijs, of die uit dreigen te vallen. Woon je in de regio Groningen? En heb je een (vermoedelijk) hoogbegaafd kind? Of werk je met (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen? Vul dan de enquête in. Er is er één voor ouders en kinderen, en één voor hulp- en zorgverleners.

Dit is de link naar de enquête voor ouders/jongeren 

En deze is voor hulp- en/of zorgverleners 

Meer weten over hoogbegaafdheid?

Lees hier ons dossier over hoogbegaafdheid. Heb je vragen? Neem dan contact op met onze advieslijn. Buiten openingstijden kun je contact opnemen via het contactformulier.

 

Bekijk hier waarom:

Related Posts

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.