Wij ondersteunen en versterken ouders van kinderen met problemen bij leren en/of gedrag in opvoeding, onderwijs en zorg
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft samen met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) een onderzoek laten doen naar de consequenties van overheveling van de vergoedde zorg voor kinderen met Ernstige Dyslexie (ED) naar het onderwijs. Aanleiding voor het onderzoek was een motie van René Peters (CDA) uit 2020 voor een overheveling van het budget voor dyslexiezorg naar het onderwijs. Begin december heeft Staatssecretaris Blokhuis de onderzoeksrapportage met een Kamerbrief naar de Tweede Kamer gestuurd. In de brief staat dat een reactie op het rapport wordt overgelaten aan het nieuwe kabinet.
De onderzoekers hebben gesprekken gevoerd met betrokkenen bij goed leesonderwijs en dyslexiezorg zowel vanuit het onderwijs, de dyslexiezorg, gemeenten, wetenschap als vertegenwoordigers van ouders (Balans en Ouders & Onderwijs).
Daaruit kwamen 4 verschillende mogelijke scenario’s:
De onderzoekers adviseren geen volledige overheveling van taken en budget naar het onderwijs (scenario 2 en 3). Dit omdat de kans bestaat dat ook de succesvolle punten uit het huidige systeem (zoals toegankelijkheid, kwaliteit, samenhang ED-zorg en andere jeugdhulp, en uniformiteit van de zorg in het hele land) dan verloren gaan. Het is het volgens de onderzoekers maar de vraag of overheveling (in 2020 is 70 miljoen uitgegeven aan EED-zorg inclusief uitvoeringskosten en backofficekosten) naar het onderwijs een kostenbesparing zal opleveren.
Dit heeft ook te maken met de grote regionale verschillen als je kijkt naar bijvoorbeeld de organisatie van samenwerkingsverbanden. Bovendien zijn er regio’s waar het op dit moment goed lukt om de knelpunten op te lossen. Er zijn bijvoorbeeld al regio’s waar de functie van de poortwachter die beoordeelt of een kind wel of niet in aanmerking komt voor vergoede ED-zorg door de gemeente is neergelegd is bij het samenwerkingsverband of er is zeer nauwe samenwerking.
Blijven over scenario’s 1 en 4. Een vorm van deze scenario’s past bij de het advies van de onderzoekers. Zij raden aan om in te zetten op versterking van de samenwerking onderwijs, gemeenten en zorgaanbieders. Mocht er toch worden besloten tot een overheveling naar het onderwijs dan vinden de onderzoekers dat eerst verder onderzoek nodig is en zorgvuldigheid van groot belang is bijvoorbeeld vanwege de grote voor het onderwijs nieuwe taak die zij dan zouden krijgen.
Lees hier ons volledige dossier over dyslexie, of gebruik het zoekmenu om meer informatie te vinden. Vragen? Bel onze advieslijn.
LANDELIJK BUREAU BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik
Nederland
Kvk nummer: 404.80.851
RSIN nummer: 007446871
IBAN: NL76 INGB 0000 507708
Ma t/m do: van 10.00 – 13.00 uur
(030) 225 50 50
Overige vragen kunt u stellen via het Contactformulier
Adverteren
[email protected]
BalansAdvieslijn:
Contactformulier
Ledenadministratie:
Contactformulier
Volg ons
Deze website is gemaakt door Project Icarus!
Project Icarus is een uitdagende en leerzame plek voor jongvolwassenen met een beperking die zichzelf willen ontwikkelen op het gebied van computers en ICT.
Wil je ook je website laten maken door Project Icarus?