Scroll Top
Ongelukkig kind op schoolplein (Demo)

Vragen aan minister Slob over rapport Balans: ‘Ieder kind overal veilig’

De rapportage van het onderzoek van Balans ‘Ieder kind overal veilig?; Rapportage over onveilige situaties buiten de thuissituatie’ is op 12 oktober 2021 tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer besproken met demissionair onderwijsminster Slob. Minister Slob: ‘Als op basis van het rapport van Balans blijkt dat dit (lees: sociale veiligheid op school) niet goed geregeld is, moeten we dit serieus nemen.’

Individuele meldingen onderwijsinspectie

Tweede Kamerlid René Peters (CDA) stelde hierover vragen. Daarop zei de minister toe bij de Inspectie van het Onderwijs te gaan informeren op welke wijze zij reageren op individuele meldingen die betrekking hebben op de sociale veiligheid. En hoe vaak er op individuele meldingen wordt gereageerd. Hoe het zit met meldplicht? Ook gaat de minister onderzoeken hoe de onafhankelijke klachtenprocedures op de scholen geregeld zijn, en waar ouders terecht kunnen als ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. Slob: ‘Op papier kan iets geregeld zijn maar in de praktijk niet. Wellicht moeten bepaalde aspecten van sociale veiligheid scherper geregeld worden in de wet.’

Angst voor sancties

Ook Habtamu de Hoop (PvdA) en Lisa Westerveld (Groen Links) stelden de minister kritische vragen over het rapport tijdens het vragenuur. ‘Wat is er mis in het systeem.’, wilde de Hoop weten. En Westerveld vroeg de minister of hij bekend was met de angst bij ouders om meldingen te doen uit angst voor sancties van bijvoorbeeld leerplicht, dwang en drang of zelfs Veilig Thuis Meldingen?

Brief Minister Slob

Tijdens het debat over de evaluatie van de wet Sociale Veiligheid die komende maand op de agenda staat, wordt het rapport van Balans verder besproken. Vóór het debat informeert de minister de Kamer op verzoek van Kamerlid Peters door middel van een brief met zijn bevindingen.

Meldpunt nog steeds open!

Balans is blij met de politieke aandacht voor dit probleem. Wij volgen de ontwikkelingen én blijven hier actief aandacht voor vragen. Heb jij zorgen (gehad) over de veiligheid van een kind binnen het onderwijs? Ons meldpunt staat nog steeds open! Wij vragen je dan ook te blijven melden, om de ernst van dit probleem (nog beter) te kunnen aantonen. Melden kan via dit formulier.

Vragenuur terugluisteren

Het vragenuur van dinsdag 12 oktober 2021 is terug te luisteren via deze link, vanaf 22.00 minuten. 

Related Posts

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.