Scroll Top
Screenshot 2023-06-28 at 22.41.15 (Demo)

Ouders zijn begaan met elkaar!

In deze nieuwe column praat projectleider Franca Leeuwis je bij over de ontwikkelingen en tussentijdse resultaten van In Kaart. In Kaart is het register voor mensen met neurodivergentie en/of beperkingen, zoals (een vermoeden van) ADHD, dyslexie of DCD. Ouders kunnen ook meedoen als hun kind geen diagnose heeft, maar er wel zorgen over de ontwikkeling zijn.  

Het nieuwe jaar is begonnen! Ik wens alle ouders van Balans een goed jaar toe. Waarin we niet alleen voor anderen zorgen maar ook voor onszelf. Ouders van In Kaart geven dat in grote aantallen als tip mee voor andere ouders. Daarover lees je hieronder meer.

Ouders delen ervaringen

Ouders hebben binnen In Kaart een belangrijke plek. Zij delen hun ervaringen door het invullen van online vragenlijsten, zodat we wetenschappelijk onderzoek kunnen doen. Zoals het onderzoek van afgelopen jaar over burn-out en veerkracht en komend voorjaar start de studie naar opvoeding en digitaal gedrag bij kinderen. Ook zorgen deze gedeelde ervaringen ervoor dat Balans de belangen van ouders beter kan behartigen.

Ouders geven ons input

Daarnaast geven ouders ons input over welke onderwerpen belangrijk zijn in hun leven, en in het leven van hun kind(eren). Zo hebben ouders ons erop gewezen dat Taalontwikkelingsstoornis (TOS) eigenlijk ook als doelgroep binnen In Kaart moet worden opgenomen. Mede door die input zal In Kaart vanaf volgende maand open staan voor ouders van kinderen met TOS!

Ouders geven elkaar tips

Wat ik zelf bijzonder vind, is te merken dat ouders zo begaan zijn met elkaar. Zij doen vooral mee aan In Kaart om bij te dragen aan het beter maken van de levens van andere ouders en kinderen. Dat zien we ook terug in de tips die ouders (en andere deelnemers) elkaar geven. Veel ouders geven als tip om goed voor jezelf te zorgen als ouder van een kind met een ondersteuningsbehoefte.

Zo zegt een ouder: “Slaap wanneer jouw kind slaapt. Opruimen en schoonmaken kan ook later. Probeer goed uit te rusten en zorg ook voor jou zelf, want je kan niet voor iemand zorgen als je oververmoeid en uitgeput bent. Vraag naar hulp! Je zal je verbazen hoe veel mensen jou helpen als je dat vraagt! Jij bent nooit alleen!”

En een andere ouder: “Zorg dat je dingen blijft doen waar je zelf energie uithaalt, zodat je niet verbitterd raakt. Lach, maak grappen, onderneem nieuwe dingen, dans, ben open, maak connectie en maak ruimte voor de lichte dingen in het leven.”

Meer tips lezen? Kijk op: Tips van deelnemers | In Kaart – register voor en door mensen met ontwikkelingsproblemen.

Doe jij ook mee?

Wil jij als ouder ook bijdragen aan meer kennis en begrip? Wil je jouw tips delen met andere ouders? Doe mee aan In Kaart! Dan krijg je ook nog eens 50% korting op een Balans lidmaatschap. Als je  deelnemer bent van In Kaart, of je inschrijft voor 1 februari, krijg je in het voorjaar een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen over het thema ‘opvoeden en digitaal gedrag’. Direct na afloop krijg je een persoonlijke terugkoppeling, voor meer inzicht in de situatie van jouw kind.

Als ouder kies je bij In Kaart welke vragenlijsten je wilt invullen. Je mag ook beide lijsten invullen, graag zelfs!

Maak kennis met de onderzoekers en lees meer informatie over het onderzoek over opvoeding en digitaal gedrag bij kinderen, Samenwerking | In Kaart – register voor en door mensen met ontwikkelingsproblemen.

Volgende keren meer over In Kaart, intussen al vragen of wil je een onderwerp aankaarten? Mail me gerust via [email protected]

Related Posts

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.