Scroll Top
Screenshot 2023-06-28 at 22.41.15 (Demo)

“Zit hij niet te lang te gamen?”

In deze nieuwe column praat projectleider Franca Leeuwis je bij over de ontwikkelingen en tussentijdse resultaten van In Kaart. In Kaart is het register voor mensen met neurodivergentie en/of beperkingen, zoals (een vermoeden van) ADHD, dyslexie of DCD. Ouders kunnen ook meedoen als hun kind geen diagnose heeft, maar er wel zorgen over de ontwikkeling zijn.  

“Zit hij niet te lang te gamen?’ ‘Ze lijkt zoveel te delen op social media, maar praat minder met ons. Moeten we ons zorgen maken?’ ‘Hij maakt online makkelijker vrienden over de hele wereld dan op school”. “Onze zoon met ASS lijkt door spelletjes op de Ipad tot rust te komen na school, maar is dat nou wel goed voor hem?”

Veel vragen rondom online gedrag

Ouders hebben veel vragen rondom online gedrag van kinderen. Onderzoekers weten nog niet goed wat de gevolgen zijn van online gedrag en richtlijnen en adviezen voor ouders ontbreken. Zeker over de gevolgen en de invloed van ouders bij kinderen met een ondersteuningsbehoefte is vrijwel niks bekend. Om hier meer kennis over te verzamelen en richtlijnen en advies voor ouders te kunnen ontwikkelen start binnenkort een onderzoek naar opvoeding en online gedrag van kinderen. Het doel van dit onderzoek is om te begrijpen hoe ouders hun kinderen kunnen ondersteunen in het gebruik van digitale media.

In kaart werkt nauw samen met ouders. We hebben hen gevraagd wat belangrijke onderwerpen zijn binnen het thema ‘opvoeden en online gedrag van kinderen’. Een groot dankjewel aan iedereen die deel heeft genomen aan onze poll! Ouders van kinderen met neurodivergentie en/of beperkingen hebben aangegeven onderstaande 4 onderwerpen het meest belangrijk te vinden. We laten deze onderwerpen dan ook terugkomen in de vragenlijst en in de terugkoppelingen.

1️. Omgaan met online mediagebruik van kinderen
2️. Gevolgen van online mediagebruik van kinderen
3️. Ondersteuning van ouders in omgang met online mediagebruik
4️. Gevolgen van online mediagebruik op de relatie tussen ouders en kinderen

Vragenlijst over dit thema

Als u deelnemers bent van In Kaart, of zich inschrijft voor eind januari 2024, krijgt u in het voorjaar van 2024 een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen over dit thema. Direct na afloop krijgt u een persoonlijke terugkoppeling, voor meer inzicht in de situatie van uw kind.

Doe mee aan In Kaart!

Wil jij als ouder ook meer inzicht in de ontwikkeling van je kind? Doe mee aan In Kaart! Dan krijg je ook nog eens 50% korting op een Balans lidmaatschap.

Als ouder kies je bij In Kaart welke vragenlijsten je wilt invullen. Je mag ook beide lijsten invullen, graag zelfs!

Maak kennis met de onderzoekers en lees meer informatie over het onderzoek over opvoeding en digitaal gedrag bij kinderen, Samenwerking | In Kaart – register voor en door mensen met ontwikkelingsproblemen.

Volgende keren meer over In Kaart, intussen al vragen? Mail me gerust via [email protected]

Related Posts

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie opslaan via uw browser van specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Let op dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.