Scroll Top
Webinar ‘Passend onderwijs voor Hoogbegaafden’ (Demo)

Terugblik Balans activiteiten in de week van de hoogbegaafdheid

De week van 5 tot en met 13 maart 2022 was de ‘Week van de hoogbegaafdheid’. Deze week wordt al een aantal jaar georganiseerd door Rianne van de Ven en Sjoerd Dirk Meijer. Overigens zijn zij hiermee genomineerd voor de Mensa Fonds Publieks Award. Stemmen kan nog tot 31 maart 2022, via deze link

Balans activiteiten

Ook Balans organiseerde een aantal activiteiten in deze week. Voor het geval je het gemist hebt, volgt hier een terugblik!

Balans Podcast Hoogbegaafdheid in het (niet) passend onderwijs

Advieslijn coördinator Jazz Magdelijns, dr. Willy de Heer (wetenschapper en oprichter Kenniscentrum voor Makkelijk Lerenden) en ervaringsdeskundige ouder Karin van Ooijen-Kooreman, namen speciaal voor de week van de hoogbegaafdheid een podcast op. Hierin bespreken ze veel gestelde vragen aan de Balans advieslijn, zoals: 

  • Wanneer moet je een OPP opstellen?
  • Wat als de school niet ‘gelooft’ dat je kind hoogbegaafd is?
  • Lopen hoogbegaafde kinderen sociaal en emotioneel achter?

Balans mag 3 boeken van Willy weggeven, namelijk:

Hoe je kans kunt maken op een boek, hoor je als je de podcast beluisterd! De actie loopt tot 2 april 2022.

Filmpjes ervaringsdeskundige jongere Caitlin

Caitlin is zelf hoogbegaafd, en liep vast in het onderwijs. Zij deelde haar ervaringen speciaal voor Balans in twee filmpjes. In het eerste filmpje geeft ze tips aan andere hoogbegaafde jongeren die vastlopen. En laat ze weten: Je bent niet alleen!

Dit filmpje bekijk je hier: https://www.facebook.com/OuderverenigingBalans/videos/477765090677311

In het tweede filmpje heeft Caitlin tips en tricks voor docenten en scholen, waarmee ze hoogbegaafde jongeren beter leren begrijpen. Dit filmpje kun je hier bekijken: https://www.facebook.com/OuderverenigingBalans/videos/290091103197573

Webinar over de noodzaak van voltijds hoogbegaafdenonderwijs

Loek Zonnenberg deed onderzoek naar (de noodzaak van) voltijds hoogbegaafdenonderwijs, dit is het rapport: ‘Situatieanalyse voltijd primair onderwijs voor hoogbegaafden in Nederland’

Speciaal voor de week van de hoogbegaafdheid, lichtte Loek zijn onderzoek toe in een webinar op 8 maart 2022. Loek wil niets liever dan dat zijn onderzoek zoveel mogelijk aandacht en gevolg krijgt. Daarom mochten we het webinar opnemen, zodat je het kunt terugkijken via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=tft3dAdqIy8. Ook volgt op veler verzoek wellicht in de toekomst nog een herhaling van dit webinar. Wij danken Loek heel hartelijk voor zijn inzet!

Balans Live op Facebook!

In de week van de hoogbegaafdheid deelden we elke dag artikelen en quotes over hoogbegaafdheid. En waren advieslijn coördinator Jazz, ervaringsdeskundige ouder Karin en wetenschapper (en oprichter van het Kenniscentrum Makkelijk Lerenden) Willy de Heer, op zaterdag 12 maart van 12.30 tot 13.30 Live op Facebook om vragen te beantwoorden. Heb je ons gemist? Je kunt terugkijken via deze link.

Actie ‘Past niet’ van Spirare

Spirare Talent Valley begeleidt (hoog)begaafde jongeren met als doel het reactiveren van deze jongeren zodat zij weer volwaardig kunnen deelnemen aan onze maatschappij. In de week van de hoogbegaafdheid organiseerden Bart Frumau-Luckman, Navigation Guide bij Spirare, samen met ex-lifetrackers Basiel de Gouw en Flip Van de Voort de actie de actie ‘Past Niet’.

Dit om aandacht te vragen voor de minimaal 15.000 Nederlandse jongeren die dagelijks thuis zitten omdat het onderwijssysteem niet bij hun past. Tijdens deze actie fietste Bart van 7-11 maart 220 km via 5 steden. Onderweg zat Bart tijdens lesuren als thuiszitter niet op school, maar verkleed als een niet-passende ster op een uitvergrote vormenstoof in elke stad.

In dit filmpje zie je hoe dat eruit zag. Ook hoor je Bart in dit filmpje een telefoongesprek voeren met minister Dennis Wiersma.

Onderzoek Willy de heer regio Groningen

In opdracht van het Samenwerkingsverband po Groningen, doet Willy de Heer onderzoek naar hoogbegaafde leerlingen die zijn uitgevallen uit het reguliere basisonderwijs, of die uit dreigen te vallen. Woon je in de regio Groningen? En heb je een (vermoedelijk) hoogbegaafd kind? Of werk je met (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen? Vul dan de enquête in. Er is er één voor ouders en kinderen, en één voor hulp- en zorgverleners.

Dit is de link naar de enquête voor ouders/jongeren 

En deze is voor hulp- en/of zorgverleners 

Meer weten over hoogbegaafdheid?

Lees hier ons dossier over hoogbegaafdheid. Heb je vragen? Neem dan contact op met onze advieslijn. Buiten openingstijden kun je contact opnemen via het contactformulier.

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.